Tråder i avføringen, men har ikke innvollsorm

Spørsmål

Hei! Jeg opplever fra tid til annen lange tråder i avføringen. Lengste for et års tid siden; ca 40 cm lang. Gjennomførte da Vermox 2*3 tabl med to ukers mellomrom og i tillegg zentel, men uten at diagnose ble stilt.

Disse trådene kommer gjerne ifm dårligere perioder med forstoppelse og diaré, er 10-20 cm lange. Har ibs-liknende symptomer uten at jeg tenker at jeg nødvendigvis har det. Utmattet, smerter i kroppen, opplever generell sykdomsfølelse og ubehag relativt ofte.

Er under utredning for kvalme og funn av okkult blod; gastroskopi ga ingen funn, to siste avføringsprøver negative, negativ parasitt, foretok CT av mage/bekken på fredag. Ikke bestemt om jeg skal gjennomføre koloskopi. Jeg har så lite lyst til å ta dette opp med fastlegen (igjen), har nevnt det uten at det er blitt diskutert mer. Vet at dere ikke vet, men trenger å få din formening om hva dette kan være? Slim? Parasitt ? Ser dere slike fra tid til annen (jfr bilde)? Tenker kanskje disse vanligvis er skjult i avføringen men hos meg når magen er tømt kommer de til syne? De kommer ikke som som en del av avføringen. Jeg regner med du vil anbefale koloskopi, men jeg er imidlertid mest opptatt av hva du tror dette er..

Trenger jeg å bekymre meg? Er så sliten av dette nå, min venn google er jo som kjent ikke det lureste å bruke om man vil bevare fatningen.. Håper du har råd.

Svar

Hei.

Bildet du har vedlagt, viser i mine øyne tynne striper med avføring, og det ser ikke ut som innvollsorm. I tillegg har du fått avklart at du ikke har det, med negative avføringsprøver, så det er ikke et tema du behøver å tenke på lenger. Innvollsorm legger enorme mengder egg, og disse påvises ved mikroskopundersøkelse av avføring, og en overser følgelig ikke en slik diagnose, når slik undersøkelse blir utført. Følgelig kan du stole på at det har du ikke.

Du spør om vi "ofte ser" slik som det bildet du har vedlagt av avføringen din. Som leger pleier vi i liten grad å se på avføring, men det jeg ihvertfall kan si, er at det jeg ser på det bildet, ikke ser ut som et tegn på noen som helst sykdom, og at det kan ikke tolkes i noen retning. Det har ingen informasjonsverdi, rett og slett, i forhold til å finne ut om du har noen tarmsykdom eller ikke.

Du forteller om "negative avføringsprøver". Spør legen din om det er prøven som heter kalprotektin. Hvis det er det, og den er negativ, så har du fått utelukket tarmbetennelser som Crohns sykdom og ulcerøs colitt.

Videre tenker jeg at du bør ta blodprøve for å se om du har cøliaki. Det kan godt gi slike plager som du har, og det er en diagnose som ofte oversees, og det er ingen uvanlig tilstand.

Jeg er ikke sikker på at coloskopi er nødvendig, eller om det vil gi noe mer informasjon her, hvis ikke en har noen som helst holdepunkter for sykdom i tarmen. Men om du fortsetter å ha "okkult blod" i avføring, altså blod som påvises med tester men ikke sees med øyet, så kan det være tegn på sykdom, og da kan det være en grunn til coloskopi. Fastlegen vil finne ut for deg om det er en nødvendig undersøkelse eller ikke.

I første omgang synes jeg du bør sjekke at du ikke har cøliaki.

Håper svaret er til nytte. Lykke til.