Sammenvoksninger i bukhulen

Spørsmål

Hei!

Mann 27 år, jobber turnus i "kontorjobb" med netter og dager uregelmessig. Normalt fysisk aktiv.

Jeg ble operert for blindtarmbetennelse våren 2016, og har etter dette slitt med avføringen. Problemet utviklet seg gradvis over 2 mnd. etter operasjonen. Først trodde jeg det var forstoppelse da det kommer lite/ingenting ut selv om jeg har høy trang. Av og til smerter i flankene. Avføringsmidler av ulike slag ble forsøkt med ingen effekt.

Etter mange legebesøk sommeren 2016 tok jeg koloskopi, som ikke viste noe galt selv om vi ikke kom inn til tynntarm. Derimot var det noe komplisert å føre inn skopet, måtte "bryte" seg fram gjennom slynger noe som var smertefullt. Skyllingen (citrafleet) ifm. koloskopi gikk greit, men med mange toalettbesøk med "litt og litt" som vanlig ellers. Avføringen har hele tiden siden problemet oppstod vært løs eller middels løs.

Men, samme dag etter koloskopi gikk jeg på toalettet med helt normal avføring igjen, og var overbevist på at dette løste problemet, og tenkte selv at det var "slynger" som gjorde systemet tregt.
Men igjen gradvis over ca. 2 mnd. gikk det mot samme problemet igjen, med hyppig trang og med lite avføring som er løs. Da fikk jeg også tatt gastroskopi og anorektoskopi som ikke fant noe feil bortsett fra hemoroider øverst i rektum som har kommet ila. året.

Nå (2017) virker det som at magen kun jobber om formiddagen og jeg får da avføring, men ellers på døgnet har jeg fortsatt trang men det kommer ikke avføring. Avføringsmønster og konsistens er helt ulikt tidligere, og det kan føles som at tynntarm ikke får tømt seg mot tykktarm før "trykket blir stort nok", alt går tregt rett og slett. Har mer svinginger i humør og energi.

Føler meg fastlåst nå, og legene har ikke noen forslag.
Jeg har tenkt på eget initiativ å prøve Citrafleet igjen for å se om det var dette som løste problemet, hvis ikke det hjelper så må det være noe med "slyngingen" som skaper problemet tenker jeg.

Har dere noen ideer på hva jeg bør gjøre?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Det kan høres ut som at du fikk noen sammenvoksninger i bukhulen etter blindtarmsoperasjonen din. Disse kalles intraperitonale adheranser på fagspråk. Det dannes arrvev mellom og rundt tarmene som kan føre til problemer med avføring, smerter, og komplikasjoner ved senere kirurgi. Man kan gå inn og fjerne disse hvis de er livstruende, men det beste er å la dem være så lenge livet ikke står i fare. De kommer som oftest tilbake lik som eller verre enn de var før.
Det beste for deg er å finne en avføringsrutine som virker for deg. Det er viktig at du går på toalettet så fort du kjenner trangen. I tillegg ville det hjelpe deg å holde avføringen litt løs. Du kan trygt bruke for eksempel Miralax hver dag. Dette er et stoff som gjør avføringen mer vannholdig og løserer uten å påvirke tarmmotilitet (bevegelsen tarmen gjør for å føre avføring ut.) Det er et bedre middel i det lange løp enn Citrafleet o.l. Avføringsmidler som påvirker tarmbevegelsene kan skade tarmen i det lange løp. Du kan godt bruke noe som Citrafleet e.l. av og til, men det er bedre å bruke et stoff som Miralax jevnlig.

Jeg regner ellers med at du har fått utredet hvorfor du har B12 mangel? Visse tarmsykdommer kan gi dette, så det hadde vært fint om du ble sjekket for Crohn's sykdom og cøliaki, i tillegg til stoffskifte og andre autoimmune sykdommer som kan være underliggende faktorer for B12 mangel.

Lykke til videre.

Mvh,

Nina Bryhn, MD

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn