Redd for tarmkreft

Spørsmål

Hei.
Jeg har litt angst for at jeg har tarmkreft. Oppdaget i august rødt blod på avføring, dette fortsatte i ca 3 uker. Var hos legen, som mente det var en rift, da han ikke kunne kjenne noen hemoroider. Slo meg til ro med det, og la ikke merke til noe synlig blod på et par uker. Men etter det har det variert litt, og jeg har sett blod et par ganger i uka. Fikk diare i november, og da kom blodet tilbake hver gang. Hadde og en avføring med blod og hvitt slim. Var hos ny fastlege, leverte avføringsprøve og tok blodprøve. Hadde ikke cøliaki eller betennelse i tarmen. Tok en hemofec test som var positiv. Det viste seg på blodprøve at helicobakter pylori antistoff i blod var på grense, har levert ny avføringsprøve til dette. Men har ikke fått svar enda. Avføringen er som den alltid har vært, ingen langvarig forandring. Den er som regel fast. Fargen er normal, ikke mørk. Har ikke gått ned i vekt, og føler meg ikke syk, eller mer sliten enn vanlig. Har heller ikke vondt i magen. Men har av og til litt diffuse 'uroligheter' ved navlen. Likevel er jeg redd for å ha kreft, siden jeg har blod så og si hver dag. Ingen i familien har hatt tarm/magekreft. Men noen familiemedlemmer har hatt betennelse i tykktarm.
Hilsen kvinne 33 år

Svar

Hei.

Her forteller du om blod i avføringen, og at undersøkelser har vist at du ikke har cøliaki eller betennelse i tarmen. Det er bra. Videre forteller du at du ikke har noen av andre krefttegn som vekttap, sykdomsfølelse osv, hvilket er bra og taler imot kreft. Din unge alder taler også ikke i retning av tarmkreft.
Du er nå redd for kreft, sier du.

Her har du ikke stilt noen konkret spørsmål til oss, så jeg vet ikke eksakt hva du ideelt sett ønsker svar på eller informasjon om. Jeg kan jo naturlig nok ikke si noe som helst sikkert om diagnoser, kreft eller ikke kreft her, annet enn at det rent generelt sett er lite sannsynlig ut fra det du forteller her.
Å avkrefte eller bekrefte diagnoser kan jo ikke gjøres over nettet, men kun ved legeundersøkelser, naturligvis.

Vedvarer blødningene, og legen din ikke finner noen forklaringer, så vil det neste sannsynligvis være en undersøkelse av tykktarmen med coloskopi, hvor man ser etter blødningskilde. Legen din bør nok undersøke deg nok en gang før en evt coloskopi, for å se om der er åpenbare årsaker til blødningen i form av en synlig rift eller sprekk i anus e.l., for da trenger du jo ikke coloskopi hvis forklaringen er åpenbar.

Ha det bra.