Redd for tarmkreft

Spørsmål

Hei.
Jeg er litt engstelig etter å ha hatt litt ubehag/ømhet på venstre side av magen nedre del litt nedenfor navlen en stund (til og fra en måneds tid). Jeg har tatt dette opp med min fast lege, men legen mener det kan være referert smerte fra bitestikkelbetennelsen jeg akkurat har vært igjennom. Ferdig med 3 ukers antibiotikabehandling. Jeg får ikke det helt til å passe da dette i magen startet kanskje 1-2 uker før jeg fikk bitestikkelbetennelse.
Jeg har fått utført en rektoskopi hos fastlegen som var bra ingen problemer der. Bare litt hemoroider.
Jeg har også fått tatt en del blodprøver. Blandt annet blodprosent, jern, nyrefunksjon også videre. Dette er bra. Det eneste jeg fikk vite var at jeg har en betydelig d vitamin mangel (Tror legen snakket på 16 som verdi) . Og litt jern mangel.

Så mitt første spørsmål er det bildet jeg sender inn. Det er svarte prikker i avføringen. Litt på størrelsen med pepper korn. Noen litt større. Hva er dette? Er det blod?
Jeg har spurt legen men fikk aldri noe svar på dette. Jeg må medgi jeg er veldig nervøs for tarmkreft. Har vært nære venner som har fått det i henholdsvis 30 års alderen og 40.
Kan det i min situasjon være fornuftig å få utført en koloskopi, selv om blodprøvene i utgangspunktet var bra?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du er altså en frisk ung mann på 33 år, som i en måneds tid har hatt litt ubehag i magen til og fra, og det kjenner du mest litt nede og til venstre i magen. Der er ikke funnet tegn til sykdom hos deg forøvrig, spesielt ikke noe som taler i retning av kreft. Kreft gir vanligvis ikke symptomer som kommer og går, slik du opplever, men heller kontinuerlige symptomer / smerter, som hele tiden blir verre og verre, ettersom kreftsykdommen utvikler seg. Du har heller ikke alarmsymptomer slik som ufrivillig vekttap, blod i avføring osv.

Du har vedlagt et bilde av din avføring, hvor du spør om noen prikker / korn. Det ser ut som fullstendig normal avføring. Det er fremfor alt ikke blod, slik du spør om. Noe av poenget her er nok at du er redd for kreft, og så studerer du ting du ikke hadde behøvd å studere (din avføring), noe du garantert ikke har gjort veldig mye av tidligere, og så ser du småting som du ikke har lagt merke til før, og disse tolker du ikke objektivt, men i lys av din frykt for kreft.
Det du ser en nok rester av halvfordøyd mat e.l. Fremfor alt er det skråsikkert ikke tegn til sykdom. Du behøver ikke observere avføringen din mer, for det vil bare forsterke din helseangst nå, med et slikt unødvendig fokus.

Det er ingenting i din sykehistorie eller symptomer som taler for at du burde få foretatt en coloskopi.

Det som kan og kanskje bør gjøres, om noe skal gjøres, er å ta avføringsprøver med tanke på skjult blødning (hemofec) Når du får påvist at du ikke har det, så er det med å redusere sjansen for en uoppdaget sykdom i tarmen ytterligere. Skulle den mot enhver formodning være positiv, altså at du blør fra et eller annet sted i mage-tarmkanalen, så man det være aktuelt å gå videre med coloskopi og se etter blødningskilde / sykdom.

Forøvrig har du fått påvist både jernmangel og D-vitaminmangel. Mangel på flere næringsstoffer kan selvfølgelig skyldes for lavt inntak, men ikke helt sjeldent kan det indikere at tarmen ikke tar opp næringsmidler godt nok, dvs at vi tenker i retning av malabsorbsjonssykdommer som f.eks. cøliaki. Ikke helt sjeldent kan en cøliaki vise seg i form av en jernmangel kombinert med uklare symptomer fra magen, slik du har. Derfor synes jeg det må være riktig å sjekke deg for dette, med blodprøve.

Det er forøvrig aldeles mest sannsynlig at du ikke har noen sykdom i det hele tatt. Ubehag til og fra nede til venstre i magen, uten andre symptomer, er ikke noe som tyder på kreft. Akkurat der er den nederste delen av tykktarmen, og den går der i en sving nedover mot endetarmen. I det svingete område blir det lett stående luft eller avføring og stange, og det kan lett kjennes som "ubehag til og fra", slik du kjenner. Jeg vil sterkt anta at det er det du kjenner. Legen din kan kjenne på magen din der, og fortelle deg om du har mye luft der. Kanskje det vil være beroligende for deg å få bekreftet?

Håper at informasjonen og rådene her er til nytte. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Simen Brynildsen
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-