Pangastritt og cøliaki

Spørsmål

Hei! Jeg fikk diagnosen cøliaki (marsh grad 3c) gjennom gastroskopi sommeren 2017 og fikk da i tillegg påvist pangastritt. Nå lurer jeg på hvorfor jeg har fått pangastritt, er det et vanlig biopsifunn (og ved cøliaki). ?Jeg vet ikke hva den pandiagnosen består i men jeg fikk ikke påvist h pylori bakterien og det er heller ikke en autoimmun variant. Er dette noe jeg skal bekymre meg for med tanke på fremtidig kreftutvikling? Jeg tenker at om patologen fant noe han mente burde følges opp, så ville vel fastlegen som fikk epikrisen ha rekvidert en kontrollgastroskopi? Og hva er sammenhengen mellom en h-pylori negativ gastritt og mulig kreftutvikling på sikt? er det kun gastritt med den infeksjonen (HP) som har sammenheng med kreft? Kjenner jeg ble litt engstelig for dette, sliter også en del med helseangst. På forhånd takk!

Kvinne 33

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


Gastritt av forskjellige typer er vanlig hos pasienter med ny diagnose cøliaki. Det er ikke nødvendigvis forbundet med H.pylori infeksjon, og noen typer blir bedre med en glutenfri diett. Andre responderer ikke like bra på diett. Det er ikke påvist at disse typene gastritt har økt kreftrisiko, men her bør du snakke med gastroenterologen din og be dem om å oppdatere deg regelmessig. Det ville nok være fint å få et kontrollgastroskopi for å se om gastritten du har har blitt bedre med behandling av den underliggende diagnosen. Det er ikke sikkert du trenger å ta Nexium lenger, men dette må du igjen vurdere med en spesialist som følger din cøliaki. 

Generelt tror jeg ikke du behøver å være redd. Et stort studium i Finland viste at pasienter med cøliaki har en lavere risiko for mange typer kreft enn de uten cøliaki. Cøliaki pasienter har en litt høyere risiko for en type lymfom og visse typer tarmkreft, men den risikoen er også lavere enn man har trodd før. 


Mvh,


Nina C Bryhn, MD


Har du spørsmål om Indremedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Nina C. Bryhn INDREMEDISINER
Pris fra 259,-