Mye luft i magen. Reagerer på brød.

Spørsmål

Hei,
Det siste året har jeg slitt med mye luft i magen. Dette har aldri vært noe problem, men etter en magesjau for omlag et år siden, begynte det. Et par måneder senere fikk jeg samme magesjauen igjen. Diaré kan jeg ikke huske å ha hatt før disse gangene.
Jeg spiser sunt og variert, og klarer heller ikke å finne noe ut om jeg reagerer på noe spesielt jeg spiser. En dag kan jeg spise havregryn til frokost, og ikke merke noenting. Neste dag kan akkurat samme frokosten bli et mareritt. Dette gjelder flere matvarer, men er vanskelig å vite nøyaktig hva. Jeg spiser mye havregryn og får sjelden problemer, noen gangen. Brød er f eks mye verre, garantert problem.
Jeg vet at fiberrik kost kan gi mye luft i magen, men dette virker bare så tilfeldig, dog går det sjelden en dag uten at jeg blir plaget av dette. Tyggis har aldri, og maten tygges rolig i det evinnelige i er desperat forsøk på bedring. Matlysten forsvinner, og jeg blir nærmest redd for å spise, av frykt for problemer etter måltidet.
Jeg er ellers en vanlig mann på 26 år ved god helse.

Mvh,

Svar

Hei.

Dette må du jo for enhver pris få utredet hos din fastlege. Det første som slår meg, er muligheten for cøliaki, siden du reagerer så på brød.
Hos fastlegen får du tatt blodprøver for å sjekke det, og da kan du samtidig sjekke matvareallergier, intoleranser, vitamin- og ernæringsstatus m.v.

Slike plager som du har, kan skyldes sykdom / medisinske årsaker, men ikke nødvendigvis. Men du må selvfølgelig sjekke dette, for hvis der er en årsak som kan påvises, så vil det ofte være mulig å finne tiltak som kan bedre plagene dine, f.eks. unngå en type matvare, om det er den type problematikk.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-