Magetrøbbel

Spørsmål

Hei!
Jeg har (har hatt) magetrøbbel de 3-4 siste årene.Jeg har selvsagt vært til lege med problemene og har tatt ut en polypp fra tykktarmen(?) for ca. 3 år siden.(Den var godartet).Siden den gang har jeg tatt koloscopi 3 ganger. Jeg har også tatt røngten av spiserør/magesekk uten påviselige problemer! Nå har jeg imidletid sterke smerter i nedre del av magen og har hatt det mer og mindre i ca.6 mndr. Og noen ganger føles det som smertene kommer fra nedre del av ryggen!? Jeg har ofte også løs mage med luftsmerter og diarè.Må på do 4-5g daglig.Spesielt er dette ifm helg hvor jeg "nyter" litt alkohol. 1-2 halvlitere i helgen og "mor" og jeg deler en flaske rødvin fre/lørdag og av og til en dag i uken. Kan hende med en cognac eller drink også, men ikke plagsomme mengder!
Føler meg også til tider uvel i hele kroppen m/antydning til "feber".Har vært til lege igjen og han foreslår en ny koloscopi(den 4'de).Har du noen formening? Kan det være melke-/eller cøliaki allergi? Jeg går årlig til bedr.lege og han tar alle relevante blodprøver etc., men smertene er det "hele tiden"!?
Hvordan vil en leversykdom arte seg? Eller kreft? Tips mottas.

Relevante sykdommer/medisiner: Medisin: Tar 1 stk Tetracyclin per døgn.

Mann, 60 år

Svar

Hei !

Du nevner på slutten av ditt spørsmål noe om kreft.
Det at du har hatt plagene dine så lenge, taler imot at dette handler om kreft. Selv om jeg med dette ikke kan si noe sikkert om dette, for vi kan jo alle når som helst få kreft, så ta ikke dette som en "garanti" for dette.

Jeg legger merke til at du bruker Tetracyclin.
Jeg vet ikke hva du bruker det for, og om du er "nødt" til å bruke det, men Tetracyclin er jo meget ille for magen, idet det ødelegger tarmens normalflora, ved at det dreper og utrydder alle de "gode" og nyttige tarmbakteriene som skal være der.

Jeg ville tatt opp med legen din, om ikke du skulle forsøke deg uten Tetracyclin, for å se om plagene har sammenheng med dette. I tillegg vil jeg, uansett om du slutter med Tetracyclin eller ikke, starte med å bruke Biola regelmessig. Dette er såkalt "probiotika", dvs det inneholder "gode" bakterier som kan kolonisere seg i tarmen og motvirke plager som følge av f.eks. antibiotikabruk. Et annet probiotikum, er noe som heter fruktose-oligo-sakkarid eller FOS. Dette kan du kjøpe i helsekostforretninger hvor det selges som en slags sukkererstatning. Og du kan få det i deg ved å spise den grønnsaken som heter jordskokker.

Videre tenker jeg i retning av at du kan ta opp med legen din om du burde vært til en gastroskopi for å undersøke magesekken, selv om det egentlig høres mer sannsynlig ut at dine plager kommer fra lenger nede i tarmsystemet.

Dersom du til syvende og sist er ferdig utredet, har testet alt jeg har nevnt ovenfor, og ingen ting hjelper, så er det mulig at din tilstand kan være det som heter "irritabel tykktarm". Dette kan du lese mer om vedlagte link.

Leversykdom, som du nevner i ditt spørsmål, er det ingen ting som tyder på at du har. Det undersøker legen din evt med å ta blodprøver som viser leverfunksjonen, evt en ultralyd av leveren dersom legen din mener der foreligger noen mistanke om leversykdom, hvilket jeg ikke synes det høres ut som ifra din beskrivelse.

Test ut rådene jeg har gitt ovenfor, især disse probiotiske matvarene kan ha en god virkning på tarmplager, og god bedring !