Magesmerter kan ha mange årsaker

Spørsmål

Hei.
Jeg er ei dame på 35 år. 2 barn.
Jeg har hatt vondt i magen i lengre tid. (Dvs ca 6mnd-1 år) Konstant "smerte" uten opphold. Spesielt ned til venstre under navlen, men av og til på den andre siden også. Mye luft. Avføring minst en gang om dagen. Normal, men av og til også veldig løs. Trodde først det var eggstokker ol, men der er alt sjekket. - Alt bra. Blodprosent 100%. Fint blodtrykk og blodsukker. Redd for tarmkreft. Snakket med fastlege, men fikk tips om et medikament fra apotek uten resept for å stabilisere magen. Hva kan det være? Hvis det har vært tarmkreft ville det kanskje blitt veldig værre iløpet av denne tiden? Er også veldig trøtt og slapp, men har en stressende jobb samt to små barn. Har brukt tabletter for å utsette mensen to ganger siste året. Ingen blod i avføring så jeg kan se. Har gått ned 20 kg siste året grunnet slanking. Spist mindre, men samme mat som før. Holdt vekten siste 4 mnd.

Svar

Hei.

Du er altså en ung og frisk kvinne som i snart et år har hatt smerter i magen. Det varierer hvilken side av magen det er, men du har mer eller mindre konstante smerter. Du har fått utelukket gynekologisk sykdom, såvidt jeg forstår, og det er bra. Du har ikke sett blod i avføringen, du har normal blodprosent og forøvrig har du vha slanking gått ned 20 kg i vekt.

Du spør hva dette kan skyldes, og i tillegg er du redd for tarmkreft, men lurer på om ikke det hadde blitt verre i løpet av et år, dersom du hadde hatt det.

Jeg ser ikke at du skriver noe om hvordan legen din har undersøkt magen din, men det må jo gjøres, for å si noe om hva det evt kan skyldes og hva det ikke skyldes.

Som du klart forstår, kan ikke jeg stille noen diagnose over nett uten å undersøke deg, men jeg kan si en del generelt om magesmerter m.m.:
Magesmerte kan ha en lang rekke forskjellige årsaker, fra "ingen årsak" til dødelig sykdom. Det er helt klart at du behøver ikke nødvendigvis har noen sykdom for å kjenne det du kjenner, det kan f.eks. være luftsmerter, -dog uten at jeg kan si noe sikkert om dette.

Alvorlig sykdom (inkl i mage/tarm) vil som du selv er inne på, stadig utvikle seg og forverre seg. F.eks. kreft i tarm, (som er ytterst sjeldent i din unge alder) ville som du selv har tenkt, ha gjort deg stadig sykere og sykere, om du hadde gått med det et helt år. Og din normale blodprosent og gode generelle form, taler også sterkt imot alvorlig sykdom, så akkurat kreft var vel noe av det siste jeg ville tenkt på her i ditt tilfelle.

Jeg synes du skal få lege til å undersøke magen din, både ved klinisk undersøkelse (kjenne på den m.v.) og ta blodprøver og ikke minst avføringsprøver for å se om der finnes noen tegn til evt sykdom i mage / tarm. Der er to avføringsprøver som bør taes, og fastlegen din kjenner godt til begge: Hemofec, for å se etter spor av blod i avføringen (så lite at du ikke ser det med øynene). Er den prøven negativ, taler det imot sykdom i tarmen. Og f-kalprotektin, som er en prøve som stiger i verdi ved betennelser i tarm, slik som Crohns sykdom, ulcerøs colitt, -men du har jo egentlig ikke sykehistorie og symptomer som taler i den retning, så dette måtte være mer for ordens skyld, for å utelukke sykdom.
Videre bør du ta blodprøver mhp matvareintoleranser, f.eks. laktoseintoleranse, samt blodprøver mhp cøliaki.

Dersom din lege skulle finne noe unormalt ved noen av disse prøvene, vil evt videre utredning og behandling avhenge av hva man finner og evt mistenker.
Men som sagt er det godt mulig at det ender opp med at en ikke finner noe tegn til sykdom, og da er jo isåfall det bra.

Håper at informasjonen her kan være til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-