Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter av ukjent årsak

Spørsmål

Hei,
2.september var i funhouse og drev med ulike aktiviteter. Omtrent dagen etter fikk jeg både mage- og ryggsmerter. Etter 5 uker med smerter gikk jeg til kiropraktor. Hun sa jeg hadde bekkenlåsning på høyre side og fikk knekt dette opp rimelig fort. Mageproblemene derimot, har jeg hatt i snart 10 uker nå. Først trodde hun at smertene kom fra ryggen, men de har ikke blitt borte. Smertene sitter et par cm under navlen, i midten. Det føles ut som om smerten sitter dypt. Den er ikke overfladisk. Har også stramme/spente magenusklene på sidene, som en selvfølge at magen beskytter det indre. Jeg har ei nerve på høyre side av ryggen som er sår, denne er ifølge kiropraktor koblet til magen, noe som understreker magesmertene. Kiropraktor har testet meg for magesyre, og mener jeg har lite magesyre. Har i ca. 3 uker nå drukket epleeddiksyre til hvert store måltid (3 ganger om dagen). Dette har ikke hjulpet særlig ennå. For 1 uke siden trodde hun at jeg hadde ubalanse i tarmen, og at jeg burde prøve ut probiotika. Jeg har gått på tre antibiotikakurer det siste 1,5 året. Siste gang i mai 2017. Hun trodde magen ikke hadde fått stabilisert seg etter siste kur. Nå har jeg gått både på epleeddiksyre og probiotika og jeg merker ingen forskjell. Er en uke til neste time og da mente hun at alt skulle være bra igjen. Jeg har blitt så fryktelig oppblåst i magen, har intense smerter om natten, er på en måte en brennende/sviende klump i magen, sover dårlig, klarer ikke å trene/bevege meg, har problemer med å være på jobb, og det sliter veldig psykisk på meg nå. Er ellers frisk, har god allmenntilstand og trener mye. Avføring er helt normal. Smertene er konstante, men verst om natten og morgenen. Ingen endring i smerter ved matinntak eller avføring.

Har du en forklaring på magesmertene? Er det slik kiropraktor tror, at magen min er brutt ned? Hvorfor slutter ikke smertene? Hvorfor blir jeg så oppblåst? Finnes det en annen sykdom relatert til disse symptomene? Burde jeg gå til legen?

Svar

Hei.

Her er det viktig å starte med en liten presisering og forklaring:

Kiropraktikk er et fag som mange stiller spørsmål ved, inkl undertegnede som lege. Det er ikke vitenskapelig medisinsk fagkunnskap eller diagnostikk det handler om, slik det benyttes i norsk offentlig helsevesen. Det kiropraktorer lærer og hvordan de tenker om sykdommer, og hvilke ord og forklaringsmodeller som brukes, er svært ofte helt uforståelig og tomt for innhold når vi leger leser det. Vi kan ihvertfall si at vi snakker forskjellig språk, slik at vi ikke forstår hverandre. Mange, også leger inkl undertegnede, vil imidlertid være enige i at det ofte er god hjelp å få for vonde rygger av kiropraktorer, men det som er gjort og tenkt og forklart her i ditt tilfelle, er noe helt annet, som vi som leger hverken kan forstå eller kommentere, da det ikke handler om det faget vi holder på med. Når en velger å få stilt diagnoser av en kiropraktor og ikke av en lege, som har dette med å stille diagnoser som sitt virkeområde og kompetanse, så har en valgt en helt annen tilnærming til sykdom og diagnostikk, enn det som tilbys via helsevesenet. Og det er jo selvfølgelig aldeles greit, men en skal være klar over hvilken vei en har valgt, og problemet oppstår også når du så spør en lege (som meg, her og nå) om disse tingene som kiropraktoren har gjort og sagt. Da må du nesten velge om du vil fortsette å bli diagnostisert og behandlet hos kiropraktor, og ta dialogen videre med kiropraktoren, eller velge å prøve å få stilt rette diagnoser i helsevesenet / hos lege.

Konkretisert:
En "sår" nerve på ryggen som er "koblet til magen" blir for meg kun ord uten innhold, det sier meg absolutt ingenting. Jeg vet ikke om at der finnes såre nerver, og heller ikke hvordan en nerve "kobles" til noe, f.eks. magen.
Testing av magesyre: Du fikk til svar at du hadde for lite magesyre. Jeg vet ingenting om hvordan dette har blitt testet, og stiller meg sterkt tvilende til både metodikk og ikke minst til selve konklusjonen / diagnosen, og derved også behandlingsforsøket med epleeddiksyre.
"Ubalanse i tarmen": Dette er også kun ord uten innhold for meg, i denne sammenhengen. Og hvordan ble det undersøkt?
"Magen er brudt ned": Samme her, kun ord uten innhold, dette er ingen medisinsk tilstand eller diagnose.
Du har rett og slett ikke fått noen som helst medisinsk diagnose hittil, og det er jo en nødvendighet for å gi en behandling som virker. En må vite hva en behandler.

Oppsummert:
Du har magesmerter av ukjent årsak, og det er ikke gjort noen seriøs diagnostikk her. Det er meget mulig at det er grunnen til at du heller ikke har fått noen behandling som hjelper.
Jeg synes du nå skal finne ut av hva årsaken til plagene dine er, dvs få stilt en diagnose om det finnes her. Det gjør du ved å oppsøke fastlegen din, (jfr ditt spørsmål om det) Legen vil da igangsette korrekte undersøkelser og utredninger av dette. Og først når du har fått stilt en diagnose, så er det mulig å si noe om hva som kan hjelpe deg.

Du spør her om forklaring på smertene, og hvorfor ikke smertene slutter og hvorfor du er så oppblåst. Det er naturligvis aldeles korrekte spørsmål å stille, og det er ganske så sannsynlig at det finnes svar på dette gode spørsmålet også. Og dette får du gjort via fastlegen nå.
Årsaken til at smertene ikke har gitt seg hittil, er kanskje at du ikke har fått stilt noen diagnose, så ikke en vet hva som skal behandles, og at du følgelig heller ikke har fått noen korrekt eller virksom behandling.

Når det gjelder årsaker, så kan jeg naturligvis ikke si noe om dette uten å undersøke deg, men der er en lang rekke mulige årsaker som legen din vil nøste i for deg. For eksempel magesyreproblematikk (for mye?), tarmbetennelser, cøliaki, laktoseintoleranse.

Håper at dette kan hjelpe deg videre. Det er enhver grunn til å tenke at du kan bli bedre av dette, men du må altså først få undersøkt hva det skyldes. God bedring.