Mage og psyke

Spørsmål

Jeg har slitt med magen siden starten av desember. Magen min blir veldig hard og blåser seg ekstremt opp. Det kan se ut som jeg er gravid. Jeg kan noen ganger kjenne en slags stikkende følelse rund navleområdet. Jeg har ikke direkte smerter, det er mer en konstant følelse av ubehag. Har avføring en gang om dagen. Får problemer med forstoppelse om jeg er på ferie, og jeg sliter med å gå på do når jeg er på jobb, besøk og lignende. Hjemme i mitt eget hus er det ikke et problem. Jeg får sultfølelse, men blir veldig fort mett og kan føle meg full. Jeg har tatt en gynekologisk undersøkelse og celleprøve, der jeg fikk beskjeden ''uregelmessige celler av usikker årsak. Kom tilbake om et år''. Jeg har tatt ultralyd av magen, der ble det påvist en cyste på eggstokken. Har tatt blodprøver. Cøliaki var negativ, laktose negativ. Ingenting galt med stoffskifte. Fikk påvist jernmangel, den var nede på 13. Har tatt avføringsprøve, denne viste ingenting. Mageproblemene mine har gjort med veldig deprimert. Jeg gråter ofte, sliter med å sove, har dårlig selvbilde nå. Jeg er konstant trøtt, og jeg kjenner meg tom. Klarer ikke le, eller smile. Legen tar meg ikke seriøst, og finner ikke ut av hva det er. Mageproblemene har i tillegg blitt til cyste, celleforandring og jernmangel. Det er så utrolig mye å forholde seg til, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Det går så utrolig ut over mine hverdager. Jeg fungerer ikke i det hele tatt. Jeg kjenner meg veldig stresset. Byttet akkurat fastlege, men får ikke han i bruk før 1 dag i neste mnd. Hvor skal jeg starte nå? Jeg startet i ny jobb for to dager siden, og jeg kan ikke fly til legen og andre hele tiden. Gjemmer meg i store gensere og vil bare være alene. Kan jeg kutte gluten nå fremover, til jeg kanskje kan få en biopsi eller noe? Eller vil det ødelegge resultatet? Problemene er mye mindre når jeg er hjemme i eget hus. Har også litt vondt i nakke og skuldre, og en rar følelse i høyre side av halsen. Er 163 høy og veier 50-51.

Svar

Hei.

Det var for det første veldig riktig av deg å skifte fastlege nå, siden du følte at legen din ikke tok deg seriøst. Har du den følelsen overfor en lege du er hos, så får du neppe mye igjen for legebesøket, uansett om det faktisk er slik at legen ikke tar deg seriøst eller om det kun er din subjektive opplevelse. Tillit og det å føle at en blir tatt på alvor, er første forutsetning for å få nytte av å gå til en lege.

Du spør nå i anledning din nye lege og første legebesøk, "Hvor skal jeg starte?" . Det synes jeg er et godt spørsmål, siden du egentlig starter "med blanke ark" nå hos ny lege.
Jeg har et konkret råd, som jeg mener er veldig godt og som du derfor bør følge til punkt og prikke:

Ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her, og start første legetime med å la legen lese dette. Si at du fikk rådet av annen lege (altså meg). Grunnen til at jeg synes at det er en god start, er at det du har skrevet inneholder så mye viktig informasjon, som vil hjelpe din lege til å umiddelbart forstå hva som plager deg, hvor frustrert du er og hva slags hjelp du trenger. Du har i tillegg skrevet en meget oversiktlig, ryddig og god oversikt over symptomer og utredning til nå. Lar du legen lese dette i begynnelsen av første legetime, får den første timen en "flying start", og dere kommer raskt til poenget. Og du vil slippe å slite med å lure på hvordan du skal få formulert deg, forklart deg osv osv.

Du spør om du kan kutte gluten nå, "til du kanskje får en biopsi". Svar: Du trenger ikke å kutte gluten, når du har fått påvist at du ikke har cøliaki. Det har ikke noe for seg. Og når det gjelder biopsi for å stille diagnosen cøliaki: Dette gjøres hvis blodprøver viser at det er sannsynlig / mulig. Viser ikke blodprøvene dette, slipper man selvfølgelig den undersøkelsen, da en på forhånd vet at den ikke vil vise noe. OG (viktig): Dersom en person som skal ta en slik biopsi for å se om en har cøliaki, kutter ut gluten en stund før prøven, så kan hele prøvetakingen ødelegges, dvs at cøliakiforandringene i vevet forsvinner som følge av glutenfri diett, og en får ikke bekreftet diagnosen. Dette er faktisk et heller stort problem, at folk kutter gluten før de har fått stilt diagnosen, og så får en falskt negative prøver ved biopsi, og en går glipp av å få stilt korrekt cøliakidiagnose. Men alt dette gjelder altså ikke deg, siden du allerede har fått konstatert at du ikke har cøliaki. Og gå nå endelig ikke i den "glutenfri-fella" som er blitt så hypet i tabloidpressen osv. Vi mennesker er laget for å spise mat med gluten, og det er alminnelig, god og viktig menneskemat, som kun personer med cøliaki behøver å kutte ut. Det er ingen helseeffekt av noe slagi å kutte ut gluten, for alle som ikke har cøliaki.

Så over til mat og psyke: Der er meget sterk forbindelse mellom sentralnervesystemet / hjernen / psyken vår, og mage-tarm. Det er noe alle mennesker instinktivt vet og kan bekrefte. Tenk bare på løs mage ved stress, forstoppelse ved depresjon, økt magesyreproduksjon ved stress og irritasjon osv osv.

Du sier at du har mye mindre plager hjemme i eget hus, og at du har forstoppelsesproblemer på ferie, problemer med å gå på do når du er på jobb og besøk osv. Dette ser du selv er en betydelig psykologisk komponent. Det forteller oss at der med sikkerhet er en stor psykologisk komponent i dine plager. Hvor stor skal jeg ikke si noen sikkert om, men det er meget mulig at det er der mesteparten eller hele forklaringen på mageplagene dine ligger. Sannsynligheten for at det er slik øker ved det faktum at en ikke finner fysiologiske forklaringer på mageplagene dine.
Du forteller videre: "Jeg gråter ofte, sliter med å sove, har dårlig selvbilde nå. Jeg er konstant trøtt, og jeg kjenner meg tom. Klarer ikke le, eller smile." At du har det slik, er lett å forstå, med de plagene du her forteller om. Det høres jo virkelig ut som at du muligens kan ha en depresjon av noen grad, så det må du også virkelig ta opp med legen din, for det er enhver grunn til å tenke at disse betydelige psykiske plagene også påvirker magen din, og kanskje forsterker og vedlikeholder symptomene.
Med det sier jeg ikke at "mageplagene dine skyldes psykiske forhold", for du vil jo innvende at du har blitt deprimert nettopp pga mageplagene, men det blir en "høna-eller-egget"-diskusjon som det aldri kommer noe godt svar på. Når det gjelder kropp og helse, fysisk vs. psykisk, så er det tilnærmet aldri slik at der er enkle og entydige årsaksforhold. Dvs at "mageplagene fører til depresjon". Det er mye mer korrekt å tenke på dette som snøballer som ruller, prosesser, dvs mageplager gir psykiske plager som gir mageplager som gir mer psykiske plager osv.
Tenker en slik, og det samtidig blir fastslått at du ikke har noen fysisk sykdom, så er det jo også fullstendig mulig å behandle deg å hjelpe deg, ved å gå inn i den onde sirklene der, f.eks. ved å begynne med å behandle det som kan behandles, psyken / depresjonen din. At det vil hjelpe på mageplagene, er da meget sannsynlig, ut fra en slik "snøball"-tenking.

Dette er NB ikke bagatellisering eller "psykologifisering" av plagene dine, men en orientering til deg om noe som er ytterst almenmenneskelig: Sammenheng mage / psyke, og det er fremfor alt ment som en helt konkret og praktisk innfallsvinkel for at du skal kunne få det bedre i både mage og psyke, og noe som du tar opp med den nye fastlegen din, når du lar legen lese både ditt spørsmål og mitt svar her. Men du skal selvfølgelig få en bekreftelse fra den nye legen din på at fysisk sykdom er utelukket som forklaring på dine plager. Først da er det riktig å tenke i slike baner som jeg her skisserer for deg.

Jeg håper og tror at du vil ha nytte av svaret og rådene, som du bør bestemme deg for å følge. Når en har det ille, slik du har, er det ofte godt å bare få noen konkrete gode råd og veivalg å følge, istedet for å prøve å finne ut alt selv. Gjør det nå, så tror jeg du har begynt på bedringen av dette.
Lykke til og god bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-