Luftplager og illeluktende tarmgass

Spørsmål

Hei!
Jeg har for en måned siden blitt diagnostisert med irritabel tarm av typen med forstoppelse og luftplager som hovedsymptomer. Symptomene debuterte i 17-års alderen, men jeg søkte først legehjelp rundt 22-årsalderen fordi jeg skammet meg over problemet, og fordi de få personene i familien jeg snakket med om problemet bagatelliserte det og mente at jeg bare "kjente for godt etter". Undersøkelser jeg har hatt som er verdt å nevne er:

- Laktoseintoleranse (negativ)
- Cøliaki (negativ)
- Gastroskopi (ingen funn)
- Koloskopi (alt normalt, men ganske lang tarm/mye slynger)
- Matintoleranser og allergier (ingen funn)

Diagnosen min er IBS-C, men jeg fyller egentlig ikke kriteriene for kronisk forstoppelse, og jeg har heller aldri(!) smerter i magen - noe jeg trodde var et av de sentrale symptomene i diagnosen, eller vekslende forstoppelse og diaré. Problemet mitt er ekstremt illeluktende luft opptil 50-60 ganger daglig på dårlige dager, og en oppblåst mage. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har luktet noe så jævlig før i hele mitt liv - lukten er helt grusom. Jeg er i godt over gjennomsnittlig god form, elsker idrett og sosiale aktiviteter og liker å leve et spontant liv, så problemet setter en stopper for alt som gjør livet verdt å leve for min del og gjør meg tungt deprimert og full av angst. Livet virker også håpløst da diagnosen er kronisk.

Mener selv at problemet ble utløst av to lange kurer med tetracyclin på ca. 3 måneder hver, og en isotretinoin (Roaccutan) behandling - begge i 16 til 17-årsalderen, som jeg tok grunnet akne. Lurer på om jeg kan ha fullstendig ødelagt tarmflora med mer - noe jeg aldri ble advart mot på den tiden, og lurer på hva du tenker angående dette? Jeg følger stadig med på nyere forsking om IBS, og ser for eksempel behandlinger som fekal mikrobiotatransplantasjon - noe jeg hadde prøvd ut med glede om det hadde blitt et alternativ. Jeg hadde spist dritt til frokost resten av livet om det hadde gjort meg "frisk"...

Svar

Hei.

Jeg synes at du skal utredes for diverse andre sukkerintoleranser fruktoseintoleranse m.m. Det kan gi akkurat slike symtomer som du har. Og det ville jo vært ille å overse noe slikt, om du skulle ha det, for om du har det så finnes der jo løsninger på problemet ditt.

Behandling med faecestransplantasjon er dessverre ikke noe jeg som almenlege kan noe om, men jeg ser poenget ditt. Du bør be fastlegen drøfte dette med en magespesialist for deg, evt henvise deg for en vurdering.

Kanskje du skulle forsøke deg frem kostmessig, f.eks. med eliminasjonsdiett? Dvs at du starter med kun ett stk matvare, f.eks. hvit ris og ikke noe annet, i et par dager. Og så sakte, sakte og strukturert, mens du fører symptomdagbok, så innfører du ett stk matvare av gangen, for å se etter evt reaksjoner eller mønstere.

Du er veldig grundig utredet her, og da er det nok dessverre ikke så mye annet jeg kan komme opp med av råd, siden de fleste aktuelle undersøkelser allerede er utført. Du bør imidlertid videre i livet sjekkes for cøliaki nå og da, for det hender at denne diagnosen ikke stilles ved første utredningsforsøk, vet at prøver ikke slår ut m.v.

Jeg ønsker deg lykke til.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Sveinung Haaland
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-