Løs mage og kvalme på morgenen

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med at jeg våkner hver morgen der jeg er kvalm og løs mage. Ingen oppkast, men skikkelig uvel. Dette gir seg utover dagen, men kommer tilbake neste morgen. Sist jeg var hos legen fikk jeg Afipran, og det hjalp mot kvalmen. Er i ellers god allmenntilstand, men det er slitsomt å gå slik og løpe frem og tilbake på toalett på jobb. Jeg fikk shigella for 4 år siden og ble behandlet og fulgt opp godt etter dette til jeg var frisk. Er heller ikke gravid, og er ikke spesielt stresset som jeg vet kan føre til slike plager.

Hva kan dette skyldes, og hva kan jeg gjøre selv? Dette kommer plutselig og varer i et par ukers tid - deretter kan det gå noen uker før det er ny runde. Har heller ingen allergier mot noe som helst.

Svar

Hei! Det høres ut som tarmens normalflora av bakterier er i ulage. Allergi/intoleranse for matvarer, laktose eller cøliaki bør også haes i tankene. Etter en kraftig tarminfeksjon vil enzymer som spalter f eks laktose blir skadet, men det pleier å normalisere seg. Fastlegen kan ta blodprøver på dette evt gastroskopi. En måte å bedre tarmens normalflora er å bruke idoform eller regekmessig biolaprodukter. Avføringprøve kan taes, er det blitt gjort? Er det tatt ultralyd av magen? Utredning avhenger veldig av hva man finner ved klinisk undersøkelse. Jeg vet ikke om du ble noe klokere av dette, men det er dessverre ikke så lett å gi deg et konkret svar