Langvarige magesmerter: årsak?

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 24 år med mye magesmerter. For en tid tilbake etter time hos fastlegen fikk jeg resept på en svak antibiotika (husker ikke navn), som skulle løse på problemet mitt. Uheldigvis fikk jeg bivirkninger i det at jeg våknet opp flere morgener (alt fra kl.6-8) med intenste magesmerter som vedvarte oftest hele dagen. De ville mildne seg ved å bruke biola, idoform og smertelindrende tabletter. Jeg kuttet ut antibiotikaen for ca. 6 mnd siden. Ennå så dukker magesmertene opp, alltid på samme sted (ca 1 cm nedenfor navlen) og oftest i det jeg står opp - eller jeg blir vekket av smertene. Jeg klarer å gå på do oftest normalt, men har slim i avføringen. Jeg begynner å bli nervøs det kan være noe mer enn luftsmerter eller irritabel tarm. Jeg fikk det samme idag som etterhvert forsvant, men kom tilbake i det jeg spiste litt lunsj. Så selv på tom mage er det vondt. Når jeg har det føler jeg meg helt slått ut og har bare lyst til å legge meg ned. Jeg kan bare ligge på ryggen oftest da det er mer vondt å ligge på sidene. Raper også ofte, men ser ikke ut til å hjelpe - får også litt syre i halsen pga det. Hva tror du dette kan være og kan det være lurt å høre med fastelege om evt kolonoskopi? Takker for all hjelp

Svar

Hei.

Her er det nok dessverre alt for lite konkret informasjon til å kunne komme med forslag til diagnose, og her en del ting jeg ikke skjønner.
Du forteller for eksempel at du fikk en antibiotika mot magesmerter, og det forstår jeg absolutt ikke, for det finnes vel knapt et tilfelle av magesmerter som behandles med antibiotika.
Men du har altså fått antibiotika, og jeg vet ikke hva du har fått det for, men legen din må ha hatt en mening med det, og han / hun må ha stilt en diagnose som tilsier antibiotikabehandling.
Dette er avgjørende informasjon her, så spør fastlegen din når du nå går til legen din igjen, om hvilken diagnose legen stilte da, og hvorfor du fikk antibiotika.
Dette henger mao. ikke helt sammen slik det blir presentert her for meg, men det kommer naturligvis at du sannsynligvis ikke har fått god nok informasjon fra legen din om hva som ble tenkt da.

Du beskriver magesmerter og slim i avføringen, og du sier at du lurer på om det kan være noe mer enn luftsmerter eller irritabel tarm. Det kan det naturligvis være, og irritabel tarm er en diagnose som kun kan og skal stilles når alle andre aktuelle diagnoser er utelukket.

Dine symptomer kan ha en lang rekke årsaker, og det er ikke mulig å spekulere i konkrete diagnoser over nettet. Kun systematiske utredninger og undersøkelser hos legen din vil kunne ende opp med en eventuell diagnose, -om du har det.

Du bør derfor oppsøke legen din igjen og si at du ikke har blitt bedre. Du bør blant annet bli undersøkt for å se om det kan dreie seg om noe av følgende:

cøliaki
laktoseintoleranse
betennelsessykdommer i tarmen: Ulcerøs colitt, Crohns sykdom
Stoffskiftesykdom
tarmparasitter

Og det er heller ingen utenkelighet at det kan dreie seg om syrerelaterte plager fra magesekk / spiserør, evt reflux, dvs at syre eller mageinnhold kommer opp i spiserøret pga en dårlig lukkemuskel. Din raping og syre i halsen kan tale litt i den retning.
Du kan derfor kanskje teste reseptfrie syredempende midler for å se om det kan lindre. Hvis det gjør det, så taler det i retning av slik forklaring.
En gastroskopi kan i den sammenheng også eventuelt bli aktuelt, diskuter med fastlegen.
Du spør om koloskopi. Jeg ser ikke noe i første omgang her som tilsier dette, men eventuelle funn ved overnevnte utredninger kan gjøre det aktuelt, la oss f.eks. si at avføringsprøver viste tegn til betennelse i tykktarm.
Men dette blir hypotetiske vurderinger og spekulasjoner her og nå.
Start derfor med å få i gang videre utredninger, jfr ovenfor, og ta gjerne med utskrift av spørsmål og svar her til legen din, som utgangspunkt for videre oppfølging.

Lykke til!