Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarig løs avføring

Spørsmål

Hei!
Jeg har i de siste par årene vært plaget av tiltagende løs mage. Tidligere i livet har jeg svært sjelden vært plaget med dårlig mage. Jeg merket at jeg tålte kaffe dårligere og jeg reduserte forbruket. Det hjalp midlertidig, Etter en tid måtte jeg slutte helt med kaffe og det hjalp en stund til. Så fikk jeg igjen løs mage. Jeg har prøvet yougert og syrnet melk og dette hjalp godt en stund. Men etter igjen litt tid avtar den gode virkningen.
Jeg har også prøvet uten å drikke melk og melkeprodukter.
Det er ingen spesielle stressfaktorer eller problemer som går inn på meg mer nå enn tidligere, tvert om.
Det har vært en del kreft i familien på begge sider, men mine foreldre har sluppet unna.
Jeg har ingen andre symptomer eller uvanlige reaksjoner. Bortsett fra at jeg har hatt litt lite D vitamin fra sist vinter. Det er nå normalisert. Jeg har også hatt lett forhøyet leververdi de siste to årlige bedriftskontrollene. Den første ble etterkontrolert. Siste prøve skal etterkontroleres.

Svar

Hei!
Det kan være mange årsaker til langvarig løs mage. Det kan være alt fra forstyrrelse i stoffskifte til psykiske forhold. Kreft høres mindre sannsynlig ut siden du har hatt plagene i flere år. En kreftsykdom ville ha utviklet seg raskt i løpet av noen måneder. Matintoleranse eller cøliaki kan være en årsak, men sjeldent i din alder. Betennelse i magesekken er en mulighet.Har du fått utført gastroskopi? Har fastlegen tatt blodprøver, stoffskiftet, jernverdier. Er det tatt avføringstest til dyrkning? Testet for blod i avføringen? Ultralyd av magen og galleganger? Coloskopi med tanke på betennelse i tykktarmen?
Den viktigste parameter å vurdere er vekten. Har du gått ned i vekt i denne perioden? Om dette er tilfelle, bør du få gjort en coloskopi.
Som du forstår er det mange muligheter som være årsaken. Fastlegen din kan følge opp dette.