Hvordan utføres en tynntarmsbiopsi?

Spørsmål

jeg bare lurte på om du kunne svare meg på dette??!! jeg har nå i snart 1 år hatt sort, slimete avføring. Sterke magesmerter, oppblåst mage, feber, slapp og sliten veldig ofte. jeg har vært på koloskopi, gastroskopi, ultralyd, CT og ingen funn, Legen jeg har nå, sier han ikke kan gjøre mer! Så! i forrige uke snakka jeg med en anen lege som sa at jeg måtte ta en tynntarms-biopsi for å se om jeg muligens kan ha Cøliaki, eller Laktose-intoleranse. Det jeg lurer på er: hvordan tar man tynntarms-biopsi? Jeg har hørt man kan ta den gjennom nesa og at det er mer behagelig enn gjennom munnen?????
og hvis alt ser normalt ut på prøver osv.. hvordan kan man få sort avføring?
jeg tar ingen jern tabletter eller noe anet! Og det har blitt påvist blod i avføring. kan du pliiiiiiiz svare meg på dette!!!

Kvinne, 19 år

Svar

Hei!

Sort avføring med påvist blod MÅ bety at det blør en plass i tarmen. Dette stedet skal lokaliseres og diagnose skal stilles. Legen din kan ikke gi opp letingen, hvis han ikke har flere ideer må du henvises til en spesialist på mage-tarmsykdommer. Hvis det blør fra tynntarm vil verken CT, ultralyd, gastroskopi eller koloskopi vise noe som helst.

Imidlertid kan man ved en gastroskopi gå litt lengre, ned til første del av tynntarmen; tolvfingertarmen, og ta en prøve av slimhinnen herfra. Du merker ikke noe til dette, men må svelge slangen igjen som da du ble gastroskopert. For å se om tynntarmen har normal bevegelighet kan man fylle tynntarmen med kontrast via en sonde gjennom nesa og ta vanlige røntgenbilder av denne. Dette kan gi en del indirekte informasjon om hvordan tynntarmen din er.

Cøliaki er en sykdom der pasienten reagerer på gluten i matvarer. Slimhinnen i tarmen blir syk og smerter og fordøyelsesplager er ofte tilstede. Imidlertid fører cøliaki oftere til en lys, fettet avføring enn blodig, så det passer ikke helt. Laktoseintoleranse burde heller ikke gi blødning i tarmen.

Uansett må symptomene dine følges opp, både med blodprøver, avføringsprøver og røntgenundersøkelser/skopi.