Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er årsaken til mageplagene?

Spørsmål

Hei.

Jeg fikk plutselig mageproblemer for to år siden. Det skjedde over natten, og hver dag i nesten et og et halvt år var magen vond. Det var ikke noe tidspunkt på døgnet at den var normal, konstant ubehag. Jeg kunne gå hele dager uten å spise noen ting, men det utgjorde ingen forskjell. Jeg kunne kjenne luft som beveget seg der inne, men den ville ikke ut, og det var ubehagelig å ha på ettersittende tøy og å bli berørt på magen. Ingenting spilte inn, jeg kunne løpe og være i aktivitet men det heller utgjorde ingen forskjell.

Så rett før sommeren i år forsvant det, og magen min var normal igjen. Men nå for omtrent to uker siden har det kommet tilbake, og jeg er redd for å måtte gå like lenge med det denne gangen.

Hva kan det være? Kan det være luft utenfor tarmene, altså i fritt omløp i magen. Det er det det føles ut som, siden det ikke vil ut.
Kan det være at tarmen min lekker? Magesår har jeg hørt kan forsvinne og så komme tilbake.

Jeg gikk litt ned i vekt rundt den tiden det forsvant, og har lurt på om det kunne være grunnen til at det forsvant. Nå har jeg gått opp litt igjen, men er fremdeles normalvektig, og synes det ville være rart om det skulle føre til slik konstant magevondt.

Er ganske sikker på at det må være luft som er problemet, da jeg hører "luftlyder" og kjenner det beveger seg der inne. Det rare er bare at det ikke vil ut, og jeg går rundt med en stor mage og det forringer livskvaliteten min i stor grad.

Tar som jeg har skrevet i tilleggsinformasjonen en del medisiner for å få sove, men den perioden i sommer hvor magen min var helt bra, tok jeg samme mengde medisiner. Jeg har gjort dette i flere år, og føler ikke det har noe å si.

Jeg går også på do hver dag og tror derfor ikke det skyldes forstoppelse. Har prøvd flere avføringsmidler uten at det utgjør noen forskjell.

Har tatt røntgen og koloskopi uten at de fant noenting.

Hva tror du dette kan være. Har ikke lyst å gå sånn like lenge som sist gang.

Svar

Hei.

Du er godt utredet for dette, med både røntgen og coloskopi, og det er bra at de ikke fant noen sykdom da.
Men du skriver ikke noe om du er utredet for cøliaki, laktoseintoleranse, stoffskiftesykdom, og det bør være gjort. Ta det opp med legen din.

Dine konkrete spørsmål er:
"Hva kan det være? Kan det være luft utenfor tarmene, altså i fritt omløp i magen. Det er det det føles ut som, siden det ikke vil ut."

Nei, det er overhodet ikke mulig.

"Kan det være at tarmen min lekker?"

Nei, det skjer heller ikke.

Men her er et viktig poeng:
Alle de tre medisinene du bruker, Truxal, Vallergan og Imovane, kan gi mageplager som bivirkning. Jeg leser at du skriver at du brukte medisinene uten å ha mageplagene dine også, men det beviser ingenting. Det kan bety at du ikke reagerte da, men at du gjør det nå.
Hvis all utredning og alle undersøkelser av mageplagene dine ender med at en ikke finner noen som helst forklaring eller sykdom, så bør du avgjort finne ut om det kan være medisinbivirkninger. For i såfall er det jo så lett å løse problemet, ved å slutte med aktuelle medisin.

Det finner du ut av ved å slutte med en medisin av gangen, i f.eks. et par uker. Du må ha såpass tid for å gjort ordentlige observasjoner, helst mer tid. Test selvfølgelig kun en medisin av gangen. Jeg er i bunn og grunn mest tro på at det er en av disse som er årsaken her.

Håper at rådene kan være til hjelp for deg, og at du finner ut av dette.
Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-