Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diare, magesmerter og vekttap: Kan skyldes alvorlige sykdommer

Spørsmål

Hei,
Jeg har et spørsmål på vegne av mannen min. Han har hatt hyppige diare av og på i 2 måneder nå. Han har hatt magesmerter samt kramper i en enda lenger periode. Han spiser lite og har gått ned drastisk i vekt. Han har vært hos fastlegen og tatt prøver, men ikke fått noe tilbakemelding på prøver. Han føler ingen trygghet etter legebesøket og er fortsatt dårlig. Han er konstant utmattet, sover dårlig og er i dårlig allmenntilstand. Jeg har lest en del på nettet selv angående disse symptomene og tarmkreft er en av tingene som dukker opp. Han er 32 år, har alltid vært i god form, trent et helt liv, men det har blitt mindre trening de siste årene. Han sliter også med smerter/ stikk til tider i testiklene. Dette er også noe har vært og sjekket hos fastlegen, men ikke fått noe tilbakemelding på. Da han ikke er blitt bedre er jeg veldig bekymret. Han bruker ikke medisiner og har ingen sykdommer.

Svar

Hei.

En ellers frisk ung mann på 32 år, skal selvfølgelig ikke gå rundt med hyppig diare, magesmerter og stort vekttap, uten å få en forklaring på hva dette skyldes, dvs få stilt en diagnose. Når en diagnose blir stilt, vil jo det også være forutsetningen og utgangspunktet for å si noe om hva slags behandling som kan hjelpe ham.

Det eneste som kan sies helt sikkert her, er at dette skyldes ikke "ingenting". Derfor må legen hans utrede ham videre til en diagnose er stilt.
Jeg vet ikke hva legen har tatt av prøver, så jeg kan ikke si noe om hva som er utelukket av sykdommer hittil.

Det er svært mange mulige årsaker til slike symptomer som du beskriver her, og dessverre er det naturligvis ikke mulig å si noe om hva som er mer eller mindre sannsynlig her over nettet, uten muligheter til å undersøke og utrede ham.

Det som imidlertid er avgjørende her, er at dette "er" pr definisjon sykdom, -inntil det motsatte er bevist, og legen må utrede ham for dette. Han må mao. ta kontakt igjen og forklare situasjonen.
Det at legen tar noen prøver, og disse er normale, løser jo slett ikke hans problem, -det viser bare hvilke sykdommer han ihvertfall ikke har.

Han må tilse at ihvertfall følgende prøver blir tatt:

Avføringsprøver: f-kalprotektin (for å se etter betennelser i tarmen som f.eks ulcerøs kolitt og Crohns sykdom), hemofec (ser etter skjult blod i avføring, et generelt sykdomstegn). Parasitter? (Spesielt hvis dere har vært i tropiske strøk)
Blodprøver: Sjekke for cøliaki, laktoseintoleranse, høyt stoffskifte, leversykdom, blodprosent, vitamin- og ernæringsstatus, infeksjon.

Finner en ingen sikker diagnose ut fra noe av dette, vil det etter alt å dømme vær nødvendig å gå videre med koloskopi, dvs undersøke tarmen fra innsiden med et fleksibelt fiberoptisk skop.

Du har lest på nettet, og nevner kreft. Det er ikke kreft-spesifikke symptomer han har, og f.eks. vil jo sykdommer som ulcerøs kolitt og Crohns sykdom være vanligere årsaker enn kreft. Men jeg kan naturligvis ikke utelukke dette pr nett, og den teoretiske muligheten av dette er nettopp en grunn til han må undersøkes videre til en diagnose er stilt, slik at kreft er utelukket fra listen over mulige sykdommer.
Tarmkreft er forøvrig svært sjeldent i så unge aldersgrupper som din mann er i.

Dette med at din mann "ikke føler noen trygghet" etter at han har vært hos legen, er lite bra. Det er jo nettopp dette man skal sitte igjen med etter et legebesøk. Jeg synes at det er såpass alvorlig at han enten må si ifra til legen om dette, slik at legen kan håndtere ham annerledes, snakke med ham anderledes osv, eller kanskje heller bytte fastlege. Det gjøres på helsenorge.no.

Jeg håper han har nytte av rådene her, og de må han følge, for som sagt så må dette ansees som potensiell alvorlig sykdom "inntil det motsatte er bevist".

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-