Cøliaki

Spørsmål

Hei! Jeg har på eget initiativ sendt blodprøve til Lab1 og fått et markert utslag på antistoffet IGA deamidert gliadin. Jeg har tatt med resultatet til fastlegen og bedt om utredning med tanke på cøliaki, men han vil ikke se på prøveresultatet. Mine spørsmål er: hvilke blodprøver tas i det offentlige helsevesenet ved mistanke om cøliaki? Er et markert utslag på IGA deamidert gliadin uinteressant med tanke på å henvise til biobsi? Hvis legen har opptrådt ufaglig, hva bør jeg gjøre?

Kvinne 60

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


IGA deamidert gliadin prøver har god sensitivitet og spesifisitet for cøliaki hvis de er høye, men noen mener de ikke bør brukes for å konkludere med hveteintoleranse hos pasienter. Det er flere andre prøver som kan gjøres, særlig IgA-TG2, som har godt samsvar med totteforandringer i tarmen. 

Jeg vet ikke hvorfor du tok disse prøvene eller hvorfor legen din evt ikke vil se på dem eller diskutere videre, men du bør  spørre legen din hvorfor han ikke vil se på dem eller hvorfor han evt ikke vil utrede deg videre. Hvis dere ikke kan komme til enighet kan det være at du bør vurdere å bytte fastlege så du kan få en ny vurdering. 

Jeg legger ved retningslinjer for utredning i Norge slik at du kan se hva som anbefales av cøliaki foreningen, og en artikkel av dr Knut Lundin som beskriver klinisk kunnskap rundt diagnose og behandling.


https://www.ncf.no/hva-er-coliaki/for-helsepersonell/diagnose_-behandling-og-oppfolging-av-voksne-med-coliaki


https://www.naaf.no/globalassets/allergi-i-praksis/3---2018/coliaki---diagnostikk-og-behandling_lundin_3_2018_side-28-34.pdfMvh,


Nina C Bryhn, MD

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn