Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Cøliaki: Legen vil ikke se på blodprøvesvar

Spørsmål

Hei! Jeg har på eget initiativ sendt blodprøve til Lab1 og fått et markert utslag på antistoffet IGA deamidert gliadin. Jeg har tatt med resultatet til fastlegen og bedt om utredning med tanke på cøliaki, men han vil ikke se på prøveresultatet. Mine spørsmål er: hvilke blodprøver tas i det offentlige helsevesenet ved mistanke om cøliaki? Er et markert utslag på IGA deamidert gliadin uinteressant med tanke på å henvise til biobsi? Hvis legen har opptrådt ufaglig, hva bør jeg gjøre?

Kvinne 60
Svar

Hei,


IGA deamidert gliadin prøver har god sensitivitet og spesifisitet for cøliaki hvis de er høye, men noen mener de ikke bør brukes for å konkludere med hveteintoleranse hos pasienter. Det er flere andre prøver som kan gjøres, særlig IgA-TG2, som har godt samsvar med totteforandringer i tarmen. 

Jeg vet ikke hvorfor du tok disse prøvene eller hvorfor legen din evt ikke vil se på dem eller diskutere videre, men du bør  spørre legen din hvorfor han ikke vil se på dem eller hvorfor han evt ikke vil utrede deg videre. Hvis dere ikke kan komme til enighet kan det være at du bør vurdere å bytte fastlege så du kan få en ny vurdering. 

Jeg legger ved retningslinjer for utredning i Norge slik at du kan se hva som anbefales av cøliaki foreningen, og en artikkel av dr Knut Lundin som beskriver klinisk kunnskap rundt diagnose og behandling.


https://www.ncf.no/hva-er-coliaki/for-helsepersonell/diagnose_-behandling-og-oppfolging-av-voksne-med-coliaki


https://www.naaf.no/globalassets/allergi-i-praksis/3---2018/coliaki---diagnostikk-og-behandling_lundin_3_2018_side-28-34.pdfMvh,


Nina C Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-