Blod i avføringen

Spørsmål

For fire-fem år siden hadde jeg periodevis avføring med blod i, som legen min mente var innvendige hemoroider (uten å undersøke nærmere). De siste årene har det vært greit, men nå på søndag startet jeg dagen med skikkelig magesmerter, litt under navlen og langt inne i magen. Etterhvert fikk jeg skikkelige kramper, klarte nesten ikke å sitte oppreist. Var på do flere ganger, men slet med å få ut noe... og det som kom var blodig og slimete, og i store mengder. Normal konsistens, men noe var grålig og noe var litt mørkt. Smertene ble litt bedre utover kvelden på søndag, men mandag morgen startet hele greia igjen. Klarte ikke å spise noe, og hadde problemer med å få i meg nok vann. Var i utgangspunktet ikke kvalm, men ved de verste smertene tror jeg at jeg ble kvalm av de (kastet ikke opp). Krampene har gitt seg nå, men sliter fortsatt med å få i meg mat. Har ikke idag hatt noe blod i avføringen, men mye diare. Det er ikke samme smerter som det jeg hadde da legen mene det var hemoroider, da dette sitter mye lengre inne og er mye vondere. Skal til lege på fredag, men kan gjerne tenke meg en "second opinion" likevel. Vi har ingen med chrons eller cøliaki i familien.

Relevante sykdommer/medisiner: Innsatt hormonspiral september 2003.
Bruker Cipralex 10mg daglig.

Kvinne, 28 år

Svar

Hei!

En slik akutt sykehistorie med diare, magesmerter, kvalme og kramper, tenker jeg først og fremst på en akutt bakteriell tarminfeksjon.

Dette kan gi blod og slim i avføringen, varierende konsistens og farge på det som kommer ut. Slike plager gir seg jo som regel av seg selv, og du er kanskje bedre allerede?

Smerter som varer over lengre tid eller blod i avføringen som ikke har noen opplagt årsak bør utredes med tanke på hemorrhoider og sekundært med tanke på kreftsykdom, men det er jo lite trolig ut fra alderen din og symptomene. Imidlertid bør legen undersøke deg baktil og evt kikke inn i endetarmen med såkalt rektoskop hvis han har tilgang på det.

Hvis plagene vedvarer må du utredes med koloskopi. Uansett bør legen din ta en del blodprøver av deg og evt også dyrke avføringen.

Altså; har plagene gått over allerede tror jeg på en bakteriell tarminfeksjon, men vedvarer plagene bør du utredes videre.