Avføringsvaner hos 4-åring

Spørsmål

Hei

Vi har et problem med vår mellomste sønn på snart 4 år; han klarer/vil ikke bæsje på do. Det er visst ikke uvanlig at gutter i den alderen ikke har sluttet med bleie, men hovedproblemet er at han bæsjer så utrolig mange ganger ila en dag (5-6), da bare litt hver gang som oftest. Det er utrolig slitsomt, og vi foreldre begynner å bli fortvilte og frustrerte.
Han sier som oftest ikke ifra at han har bæsja. Han vil som stort sett ikke bytte bleie heller, evt. må han gjøre både det ene og det andre først (leke litt mer osv.). Det virker ikke som om han har tid/gidder å gå på do! Han er ikke redd for å gå på do heller, sier bare at det ikke kommer noe. Vi har sagt han kan bare bæsje i bleia hvis han vil det (slik at han kommer skikkelig på do i hvert fall), hjelper heller ikke. Vi føler vi har prøvd alt! Han skal få is e.l. hvis han bæsjer på do. Sitte på do etter frokost (da har vi både lest bok, sett film på PC osv! uten hell). Han sier han ikke må på do. Det kan gå 2 min, så bæsjer han i bleia/trusa. Det hjelper ikke at han kun går med truse, evt. uten noe, bryr seg ikke. Han vil gjerne gå uten bleie.
Vi roser han veldig hvis han sier han har bæsjet, og når han går på do for å tisse (det klarer han). Da er han kjempestolt! Han er veldig langt fremme på andre områder, språklig og sosialt er han på nivå med de som er både 1 og 2 år eldre. Han har en storebror som kun er 1.5 år eldre, og han følger han i alt, så vi tror nok han blir sliten av å strekke seg så etter han. Kanskje det har noe å si? Lillebror er 1.5 år. Det at vi har hatt 2 bleie barn nå i 5.5 år, og at vi må bytte bæsjebleier på de to minste totalt ca. 10 ganger om dagen (han minste har generelt litt løst mage), gjør at vi holder på å bli sprø for å si det rett ut.Hadde han bæsjet 1-2 ganger om dagen hadde vi ikke vært hverken så bekymret eller så lei. Men det føles både unormalt ut og er utmattende med så mange bæsjebleier om dagen. Kan det være noe fysisk? Er han bare umoden? Gjør vi noe feil?

Svar

Hei

Avføring 5-6 ganger pr dag er ofte for en 4 åring. Det kan skyldes flere ting, modenhet, arv kan være en faktor, forstoppelse er en vanlig årsak, altså at det bare siver litt løsere avføring forbi den harde avføringen i tarmen, og at den kommer ut litt ukontrollert. Eller det kan skyldes, som du tenker, at han ikke har tid eller "gidder" å gå på do. Da er det også viktig å ha en plan for regelmessige toalettbesøk bla. Og viktig at en ikke bli sint eller streng/lei når det kommer i bleia og heller ikke ha stort fokus på premiering når det går bra. Jeg tenker dere bør få fastlegen eller en barnelege til å undersøke om dette kan ha bakenforliggende årsak, for da er det naturligvis viktig med riktig behandling.
Som du selv sier er ikke dette veldig uvanlig hos barn, det forekommer hos 5 % av 4 åringer. Det kalles enkoprese, som betyr "en tilstand der det kommer avføring i bleier eller bukser etter den tid det er vanlig at barnet har kontroll over avføringen (3-4 års alder), uansett årsak til tilstanden". Du kan lese mer om det her:

http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/sykdommer/avforingslekkasje-hos-barn-enkoprese-2822.html?page=1

Her står det mye om problemet, alt fra symptomer til årsak og behandling. Jeg tenker også at det er viktig å informere legen om at du har fått diagnosen cøliaki nylig. Og dette med å forberede legetimen, så man husker å informere om det som er viktig. For eksempel sier du lite her om han har magesmerter, hard/løs avføring osv. Kosten er også viktig å ha en gjennomgang av. Lurt å skrive ned hva han spiser og drikker en vanlig dag og ta dette med til legen. Det er også viktig å tenke om det har vært store endringer i livssituasjon, som kan komme til uttrykk på denne måten. Og om avføringsmønsteret har vært slik alltid, eller om han har hatt mer kontroll tidligere.

For å undersøke og evt utrede dette, er fastlegen den du skal kontakte. Dog skal han jo snart til 4 års kontroll på helsestasjonen, og dette er en naturlig ting å snakke med helsesøster om, om du da ikke allerede har tatt kontakt med fastlegen.

Lykke til!