Grå, blek eller gul avføring

Gul, grå eller lys avføring som flyter i do kan være symptom på sykdom. Dette kalles fettdiaré eller steatoré, og kan ha mange ulike årsaker.

HVA BETYR FARGEN PÅ AVFØRINGEN: Gul, grå eller lys og blek avføring kan tyde på problemer med fordøyelse, lever eller galle. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Tekst ved Lommelegen.no
HVA BETYR FARGEN PÅ AVFØRINGEN: Gul, grå eller lys og blek avføring kan tyde på problemer med fordøyelse, lever eller galle. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Tekst ved Lommelegen.no Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Grå, lys (avbleket) eller gul avføring kan være et tegn på fettdiaré også kalt steatoré på det medisinske fagspråket.

Normal avføring har et vidt spekter når det gjelder konsistens, hyppighet og farge.

Gul avføring

Fettdiaré er løs, rikelig avføring med økt fettinnhold. Dette skyldes som regel mangelfull fordøyelse av fettstoffer i tarminnholdet, som ved sykdommer i bukspyttkjertel eller galleveier. Avføringen blir rikelig, seig, grålig eller gullig glinsende og ofte skummende grøtaktig. Den vil typisk flyte på vann og være vanskelig å skylle ned i toalettet.

LES OGSÅ: Hva betyr fargen på avføring?

Lys avføring

– Vi legger ikke så stor vekt på fargen, men hvis man har fargeløs avføring kan det betyr at det ikke er galle i tarminnholdet, har Jørgen Valeur, lege og forsker, tidligere fortalt til Lommelegen. Lys diaré som ser blek eller grålig ut kan være et tegn på leversykdom eller gallesykdom.

image: Årsakene til grønn avføring

Årsakene til grønn avføring

Årsaker

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Hovedårsakene til fettdiaré handler som regel om at lever, galleblære eller bukspyttkjertel ikke fungerer normalt eller at det er et mangelfullt opptak av næringsstoffer. Årsakene til dette kan være sykdom, skade, medisiner eller kirurgi.

Her er noen av sykdommene som kan forårsake gul, grå eller avbleket avføring, evt. fettdiare (listen er ikke fullstendig):

image: Svart avføring

Svart avføring

Oppsøke lege?

Hvis du opplever at avføringen din betydelig endrer farge, bør du oppsøke lege for vurdering om det er en sykdom som forårsaker dette. Men som tidligere understreket kan helt normal avføring ha et vidt spekter når det gjelder farge og konsistens, så det betyr ikke nødvendigvis at det er noe alvorlig galt selv om fargen forandrer seg. Siden avføringen er et resultat av hva du har drukket og spist, vil dette også påvirke avføringens farge og utseende.

LEGESVAR: Grønn avføring - hva er årsaken?

Kilder:

BMJ 08.06.2017, SML 08.06.2017