Svelgesmerter - kan det være spiserørsbrokk?

Spørsmål

Hei!
Eg har i den siste tiden vert plaga med smerter når eg svelger. Kjennes ut som om mat/drikke stopper opp på "vei ned", før det så går videre. Hørte noen fortelle at en kunne få brokk på spiserøret. Kan det vere symptomer på det!?? Min farmor hadde visst brokk på spiserøret, så eg lurer på om det kan vere arvelig.??
Kva kan ein gjere med noko sånnt isåfall?
Operasjon??

Håper på svar.
På forhånd takk.

Kvinne, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Et brokk er en utposning av for eksempel tarmen utenfor der hvor den vanligvis befinner seg. Et brokk kan derfor være en kul på magen med tarminnhold, men det kan også være brokk innvendig i kroppen som ikke vises. Et spiserørsbrokk består av at litt av magesekken ligger ovenfor mellomgulvet, dvs. i brysthulen. Når dette skjer blir lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken ikke så tett som den skal være, og en kan få tilbakestrøm av magesyre til spiserøret. Dette kalles refluks og kan gi svie og sure oppstøt.

Svelgsmerter kan nok oppstå også ved denne tilstanden, men det er flere andre muligheter, og for å stille en diagnose må man enten kikke ned i spiserøret med såkalt gastroskopi, som er en slags bøyelig kikkertslange, eller man kan gjøre en undersøkelse hvor du svelger kontrast og en røntgenlege tar bilder av spiserør, magesekk og tolvfingertarm.

Spiserørsbrokk er vanligvis ikke arvelig, og jeg synes fastlegen din skal gjøre en vurdering av plagene dine og bestemme hvordan de skal undersøkes nærmere.

Hvis du har spiserørsbrokk kan det korrigeres kirurgisk.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn