Høyt brokk?

Spørsmål

Jeg har nettopp oppdaget en stor kul midt mellom brystene, litt i nedkant. Var hos legen, han sa at det "bare" var en brokk som ville gå over av seg selv. Kulen er på størrelse med en appelsin. Jeg har aldri før hørt om brokk så langt oppe, og stiller derfor spørsmålstegn ved det. Hvis det er brokk , skal man ikke ta ultralyd at det eller undersøke kulen nærmere, eller operere den bort ????
Jeg ble litt urolig over at legen så så lett på det. Håper på en rask tilbakemelding. På forhånd takk.

Sykdommer: Høyt blodtrykk, angina Pectoris, rygg/hofte probl.
Medisiner: Blodtrykksmedisin, blodfortynnende tab, sterke tab mot rygg/hofte plager.

Kvinne, 68 år

Svar

Hei!

Et brokk er en utposning av innhold fra for eksempel buken utenfor den normale begrensningen. Et slikt brokk kan være innvendig, dvs at mageinnhold buker opp i brystkassen eller inn i et hulrom i magen hvor det ikke skal være. Et utvendig brokk kan gi en utposning i lyskene eller ned i pungen, men kan også være midtlinjebrokk, og da kan det dukke opp helt nede ved bekkenet, men også i midtlinjen øverst i magen, dette er relativt vanlig. Er du operert i magen kan operasjonssåret utgjøre et svakt punkt hvor magen buler frem, dette kalles arrbrokk.

Et brokk er ganske typisk av utseende, det ser ut som en kul som øker på når man trykker (som når du er på do), når du spenner musklene i magen eller når du hoster. Noen brokk er såpass smale at de kan gi fare for inneklemning av tarmen, men mange er mer brede og har ingen trange partier.

Ut fra beskrivelsen din kan det godt være et brokk du har. Det er ingen grunn til å gjøre noe med dette, verken av undersøkelser eller behandling, med mindre du har smerter eller andre plager fra kulen.

Sier legen det er et brokk så er han nok ganske sikker på dette.