Divertikulose

Spørsmål

Jeg har ganske sterke smerter i underlivet.Begynte i slutten av august.Jeg var til "Endoskopi",hvor legen har kostatert at jeg har små "utposinger"på tykktarmen som er betent men uten brokk.Jeg går nå på penicilin og skal forsette i 14 dager til men smertene er der forsatt.Jeg har ikke hatt blod i avføringen.Hva kommer disse utposingene av?Blir dette virkelig bra?Legen her snakker om operasjon hvis det skulle oppstå engang til.Har du et godt råd??Jeg bor i Frankrike.

Relevante sykdommer/medisiner: Jeg har aldrig vært syk.

Mann, 65 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Tilstanden din heter divertikulose, eller divertikulosis coli. Det betyr ganske enkelt ”utposninger på tykktarmen”. Tilstanden er ganske så vanlig. Årsaken er for det meste ukjent, men man regner med at noen pasienter er disponert for tilstanden. Tilstanden er sjelden under 40-års alder, men øker i hyppighet med økende alder. Man regner med at så å si alle 90-åringer har tilstanden. Forstoppelse/treg avføring over lang tid kan gi tilstanden. Ofte har ikke pasienten symptomer, mens noen kan ha blødning eller spor av blod i avføringen og andre igjen kan ha infeksjon og/eller smerter.

Når man først har fått divertikler på tykktarmen, så forsvinner de ikke. Imidlertid er det gunstig med fiber i kosten og rikelig drikke for å unngå forstoppelse og dermed forverring av tilstanden. Forstoppelse kan nemlig føre til at avføring kan bli ”fanget” inne i divertiklene og dermed føre til infeksjon. Dette kalles for divertikulitt.

Operasjon er gjerne aktuelt ved gjentatt episoder med betennelse eller dersom pasienten har kroniske smerter. Man fjerner da det partiet av tykktarmen hvor divertiklene sitter.

Håper dette var til hjelp.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-