Trang lukkemuskel i magesekken

Kraftig gulping i form av brekninger og oppkast hos spedbarn kan være symptom på pylorusstenose.

Medisinsk betegnelse: hypertrofisk pylorusstenoseOftest hos gutterHos nyfødte kan denne lukke-muskelen være overutviklet. Den er så stram at bare litt av mageinnholdet kommer nedover i tarmen. Trang pylorusmuskel er fem ganger så hyppig hos gutter som hos jenter.

Sykdomstegn Brekninger og oppkast fra 2. til 6. leveuke. Til å begynne med kommer brekningene bare av og til, siden opptrer de etter hvert måltid. Etter hvert spruter oppkastet utover med stor fart. Barnet er sultent og drikker godt, men kaster opp igjen etter kort tid. Etter hvert kan barnet bli uttørket og utsultet. Det kan bli slapt, grinete og irritabelt, og det legger ikke på seg.

Behandling Hvis barnet er i god allmenntilstand, kan det undersøkes først hos allmennpraktiker eller barnelege. Den store, stramme lukkemuskelen kan påvises med ultralyd, og noen ganger kjennes som en liten kul når legen kjenner på magen med hånden. Hvis barnet er slapt eller har tegn på uttørking, blir det lagt inn på sykehus. Den trange lukkemuskelen blir langsomt mindre trang av seg selv. Noen ganger er det nødvendig å operere den. Det kan gjøres med kikkhullskirurgi.

Oppdatert 28.10.08 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege