Tarmslyng

Tarmslyng, også kalt ileus på fagspråket, kommer sjeldent av at tarmen slynger seg, men er som oftest forårsaket av at innholdet i tynn- eller tykktarmen stopper opp.

TARMSLYNG: Magesmerter er ett av symptomene på tarmslyng. Foto: Syda Productions / NTB
TARMSLYNG: Magesmerter er ett av symptomene på tarmslyng. Foto: Syda Productions / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er tarmslyng?

Når man snakker om tarmslyng refererer man oftest til det man på fagspråket kaller ileus. Ileus er en tilstand som kan ha flere utløsende årsaker, men det som skjer er at innholdet i tynn- eller tykktarm stopper opp. Ved tarmslyng/ileus er det altså ikke slik at tarmen slynger seg, men akkurat dette kan faktisk skje, at tarmen dreier rundt sin egen akse. Denne tilstanden omtales ofte som "ekte tarmslyng" og heter volvulus på fagspråket.

Tarmslyng/ileus er vanligere enn ekte tarmslyng/volvulus, og artikkelen vil i hovedsak fokusere på tarmslyng/ileus. (1, 2)

LES MER OM: Magesmerter

Andre navn

  • Tarmslyng heter ileus på fagspråket. På engelsk bruker man ileus eller intestinal obstruction om tilstanden.
  • Ekte tarmslyng brukes om tilstanden som kalles volvulus på fagspråket.

Årsaker

Ved tarmslyng/ileus blir innholdet i tarmen, som kommer fra magesekken, samt sekret fra galleveiene og bukspyttkjertelen, hindret i å passere videre i tarmen. Grunnen er enten et mekanisk hinder – at noe fysisk blokkerer videre passasje i tarmen, eller at man har paralytisk tarmslyng. Ved paralytisk tarmslyng er tarmen rett og slett lammet, dette er ikke uvanlig etter operasjon på tarmen.

Nedenfor omtales noen av de vanligste årsakene til tarmslyng:

  • Tarminnhold: Innhold i tarmen kan forårsake mekanisk tarmslyng ved at innholdet blokkerer tarmen slik at videre passasje hindres. Innhold som kan gi tarmslyng er blant annet gallestein som har kommet ut i tarmen, store matbiter som ikke er tilstrekkelig fordøyd eller fremmedlegemer.
  • Svulster: Svulster i tarmen kan bli så store at de blokkerer videre passasje og gir mekanisk tarmslyng.
  • Etter operasjon: Som nevnt over er det vanlig med paralytisk tarmslyng i 2–3 dager etter operasjon på tarmen.
  • Sammenvoksinger og forsnevringer: Sammenvoksinger, kalt adheranser på fagspråket, og forsnevringer, kalt strikturer, kan oppstå av flere årsaker. Eksempelvis kan man bli plaget med dette etter tarmoperasjoner, strålebehandling og ved enkelte sykdommer i tarmen. Ved forsnevringer og sammenvoksinger blir det vanskelig for tarminnhold å passere, som kan føre til mekanisk tarmslyng.
  • Brokk. Et inneklemt brokk kan gi tarmslyng.
  • Indre herniering/inneklemming av tarm: Etter gastric bypass-operasjon, også kalt slankeoperasjon, er man utsatt for å få en inneklemming av tarmen.
  • Forstyrrelser i blodomløpet til tarmen: Forstyrrelser i tarmens blodomløp, slik at tarmen ikke får tilstrekkelig med blodforsyning, kan medføre paralytisk tarmslyng.
  • Infeksjoner: Forskjellige infeksjonstilstander i buk, tarmen og tilstøtende organer slik som bukspyttkjertelen, kan medføre tarmslyng.
  • Invaginasjon: Invaginasjon er en tilstand som hyppigst oppstår hos barn, men kan også forekomme hos voksne. Ved invaginasjon vil en bit av tarmen presses inn i tarmavsnittet under, og på den måten gi et mekanisk hinder i tarmen. (1, 2, 3)
TARMSLYNG: Enkel framstilling av tarmslyng. Normal tarm til venstre, pilene indikerer retningen tarminnholdet har. Bildet til høyre viser tarm med en svulst, svulsten blokkerer transporten av tarminnholdet og gir dermed tarmslyng/ileus. Foto: Lommelegen
TARMSLYNG: Enkel framstilling av tarmslyng. Normal tarm til venstre, pilene indikerer retningen tarminnholdet har. Bildet til høyre viser tarm med en svulst, svulsten blokkerer transporten av tarminnholdet og gir dermed tarmslyng/ileus. Foto: Lommelegen Vis mer

LES MER OM: Bivirkninger etter fedmeoperasjon

Volvulus – ekte tarmslyng

Volvulus oppstår når en tarmslynge vrir seg rundt sin egen akse og på denne måten fører til at tarmen blir tilstoppet, herav navnet "ekte tarmslyng". (2)

Symptomer

  • Manglende avføring og luftavgang: Siden tilstanden kommer av at det har oppstått et hinder i tarmen, er et viktig symptom på tarmslyng at man ikke har, eller har sterk redusert avføring eller luftavgang.
  • Magesmerter: Magesmerter er et vanlig symptom ved tarmslyng. Magesmertene kan arte seg litt forskjellig, fra å være konstant til stede, til å komme takvis i begynnelsen for å så utvikle seg til konstante smerter.
  • Utspilt mage: Utspilt mage er ikke uvanlig og er et resultat av at luft og væske blir samlet opp i magen grunnet manglende passasje.
  • Kvalme og oppkast: Kvalme og oppkast kan oppstå, men må ikke være til stede. Særlig hvis tarmslyngen sitter høyt oppe i tarmen kan man få oppkast, og oppkastet kan etter hvert ha tarminnhold i seg.
  • Tap av matlyst (1, 2)

LES OGSÅ: Kvalme og oppkast hos barn: Hva kan årsaken være?

EKTE TARMSLYNG/VOLVULUS: Bildet viser en normal tykktarm til venstre og en tarm med ekte tarmslyng til høyre. Foto: Designua / NTB / Oversatt til norsk av lommelegen.
EKTE TARMSLYNG/VOLVULUS: Bildet viser en normal tykktarm til venstre og en tarm med ekte tarmslyng til høyre. Foto: Designua / NTB / Oversatt til norsk av lommelegen. Vis mer

Differensialdiagnoser

  • Tarminfeksjoner: Tarmslyng kan ligne på tarminfeksjoner og matforgiftning. Men ved slike infeksjoner har man ofte hyppig avføring og luftavgang. Ved tarmslyng har man, som nevnt over, ikke avføring eller luftavgang.
  • Inflammatoriske tarmsykdommer som Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Ved inflammatoriske tarmsykdommer er det også vanlig med hyppig avføring, noe man ikke har ved tarmslyng.

Oppsøke lege

Ved mistanke om tarmslyng skal man oppsøke lege umiddelbart.

LES MER OM: Symptomer på sykdom i magen eller tarmen

Diagnostisering

Vanlig ledd i utredningen er diverse blodprøver i tillegg til en CT undersøkelse av magen og bekkenet.

Behandling

Behandlingen varierer ut fra hvilken type tarmslyng man har, og hva som er årsaken. Enkelte typer tarmslyng kan gå over med relativ enkel behandling på sykehus. Eksempelvis kan behandlingen av paralytisk tarmslyng være smertelindring, magesonde – kateter som går ned til magesekken, og tilstrekkelig med væsketilførsel. Hvis paralytisk tarmslyng er forårsaket av infeksjon vil antibiotika være en del av behandlingen.

Ved mekanisk tarmslyng er behandlingen kirurgi, man må fjerne årsaken som gir hinderet i tarmen. Varigheten av operasjonen er avhengig av hvor alvorlig tilstanden er, og om det har oppstått komplikasjoner. (2, 4)

LEGE SVARER: Kortvarig tarmslyng utløst av bevegelse?

Varighet

Behandlingen igangsettes med det samme man har bekreftet at det foreligger tarmslyng. Hvor lenge det er nødvendig med innleggelse på sykehus vil variere etter hvor alvorlig tilstanden har vært.

Komplikasjoner

Tarmslyng er en alvorlig tilstand som kan medføre flere komplikasjoner. Ved tarmslyng reduseres tarmens evne til å ta opp væske og salter betraktelig, tilstanden medfører at væske hoper seg opp i tarmen. Dette gjør at kroppen ikke får tilstrekkelig med væske, og saltbalansen kan bli påvirket. Hvis kroppen mangler væske kan dette føre til blodtrykksfall og utvikling av sjokk.

I tillegg kan økt væske i tarmene føre til at trykket i tarmen øker, og blodårene som går i tarmen blir satt under press. Hvis presset på blodårene er stort nok kan det føre til at blodtilførselen til tarmen blir nedsatt. Ved nedsatt blodtilførsel blir enda mindre væske og salter transporter fra tarmen til resten av kroppen, og tarmen blir enda mer utspilt, som vil utøve enda mer press på blodårene. Dette gir altså en ond sirkel som ikke bare påvirker kroppens salt- og væskebalanse, men også kan medføre at blodtilførselen til tarmen blir så dårlig at det kan utvikles sirkulasjonssvikt i tarmen.

En annen komplikasjon som kan forekomme ved tarmslyng er blodforgiftning. Dette kan blant annet skje ved at tarmen sprekker og tarmbakterier går ut i magehulen og videre til blodet. (2)

LES MER OM: Bukhinnebetennelse

Prognose

Tarmslyng er en alvorlig tilstand som kan være dødelig. Det er derfor viktig å ta kontakt med lege hvis man mistenker tarmslyng slik at man raskt kan starte riktig behandling.

Kilder

1) Legevakthåndboken, Ileus 2) Store medisinske leksikon, Tarmslyng 3) Helse Bergen, Tarmslyng (Ileus)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer