Symptomer på Ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt er en inflammatorisk tarmsykdom som rammer endetarmen og tykktarmen, vanlige symptomer er blant annet magesmerter og diaré

MAGESMERTER: Magesmerter og diare er vanlige symptomer på ulcerøs kolitt. Foto: christinarosepix / NTB
MAGESMERTER: Magesmerter og diare er vanlige symptomer på ulcerøs kolitt. Foto: christinarosepix / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er ulcerøs kolitt?

Ulcerøs kolitt, kalt ulcerative colitis på engelsk, er en inflammatorisk tarmsykdom, som betyr at en betennelse rammer tarmen og medfører symptomer og sykdom. Ved ulcerøs kolitt er det endetarmen og tykktarmen som blir rammet av betennelse.

Forskjellen på ulcerøs kolitt og Crohns sykdom?

Crohns sykdom er, slik som ulcerøs kolitt også en inflammatorisk tarmsykdom, og disse to sykdommene kan ligne på hverandre. Men ved Crohns kan hele tarmsystemet bli rammet, i motsetning til ved ulcerøs kolitt der det som nevnt er endetarmen og tykktarmen som blir rammet av betennelse. (1, 2, 3, 4)

LES MER OM: Ulcerøs kolitt

AFFEKSJON AV ULCERØS KOLITT: Ulcerøs kolitt rammer tykktarmen og endetarmen som er illustrert å bildet. Foto: SciePro / NTB
AFFEKSJON AV ULCERØS KOLITT: Ulcerøs kolitt rammer tykktarmen og endetarmen som er illustrert å bildet. Foto: SciePro / NTB Vis mer

Hvorfor får noen ulcerøs kolitt?

I Norge er det rundt 2,5 per 1000 som har ulcerøs kolitt. Hva som er årsaken til at noen får sykdommen, og hva som gir sykdommen er ikke fullstendig kartlagt. Men man tror at immunsystemet feilaktig reagerer på bakterier i tarmen. Disse bakteriene utgjør ingen skade eller fare i seg selv, men kroppens reaksjon medfører altså en betennelse.

Man ser en tendens til at ulcerøs kolitt forekommer i familier, og har man nære familiemedlemmer med sykdommen har man selv noe større sannsynlighet for å få ulcerøs kolitt. (1, 2, 3, 4)

Symptomer på ulcerøs kolitt

Magesmerter, diaré som er blodtilblandet, smerter og blødning fra endetarmen er vanlige symptomer på ulcerøs kolitt. Symptomene utvikler seg ofte over tid. Andre symptomer som kan oppstå er:

  • Akutt trang til å måtte gå på toalett.
  • Vanskeligheter med å gå på toalettet, selv om man kjenner at man må.
  • Vekttap.
  • Feber.
  • Slim og puss i avføringen.
  • Utmattelse (fatigue)

Alvorlighetsgraden på symptomene kan variere. Man kan også ha perioder der man er bedre og har få symptomer, før sykdommen så kan blusse opp og symptomene blir kraftigere.

Behandling

Ulcerøs kolitt er dessverre en kronisk sykdom der vi ikke har noen behandling som kan fjerne tilstanden. Men det finnes legemidler som hjelper mot symptomene og kan holde sykdommen dempet. For enkelte vil ikke dette være tilstrekkelig, og det kan bli behov for kirurgi.

I tillegg til medisiner og eventuelt kirurgi er et sunt og balansert kosthold også viktig for de med ulcerøs kolitt. Og man bør unngå røyking, samt være forsiktig med alkohol. Det er diskusjoner på om kostholdet kan påvirke sykdommen ved ulcerøs kolitt, men per nå er det ingen tydelig forskning som har gitt oss et godt svar på om dette stemmer. (1, 2, 3, 4)

LES MER OM: Mage- og tarmsykdommer

Kilder

1) Mayo Clinic, Ulcerative colitis 2) Norsk legemiddelhåndbok, Ulcerøs kolitt 3) Helse-Norge, Ulcerøs kolitt 4) Buer L CT, Moum B A. Inflammatorisk tarmsykdom – diagnostikk og behandling. Indremedisineren 2016.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer