Svart avføring

Svart avføring kan være tegn på blod. Avføringen kan også bli svart av enkelte matvarer eller medisiner.

SIER FARGEN PÅ AVFØRINGEN NOE OM HELSEN? Ja, svart avføring kan være et tegn på sykdom, men også ha andre forklaringer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SIER FARGEN PÅ AVFØRINGEN NOE OM HELSEN? Ja, svart avføring kan være et tegn på sykdom, men også ha andre forklaringer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når avføringen har en påfallende mørk farge kalles det melena. Den sorte fargen kan være er et tegn på at det er blod i avføringen.

Hva er årsaken til blod i avføringen?

Blod i avføringen kan enten dreie seg om synlig blod eller usynlig blod som kun vises på prøver.

Friskt, rødt blod i avføring

Synlig, friskt blod kan blant annet være et symptom på hemorroider, sprekker i endetarmen (analfissurer), polypper (utvekster), infeksjon, divertikkelsykdom eller inflammatorisk tarmsykdom. Ofte finner man ingen årsak til blødningen og hvor det skyldes en spontan blødning ( blodåre sprekker i tarmveggen)

Mørkere og levret blod i avføring

Er blodet mørkere og levret, kommer det fra lenger oppe i tarmsystemet. Det kan komme fra tykktarmen eller tynntarmen.

Svart og kaffegrutlignende avføring

Dersom blodet fremstår som svart og kaffegrutlignende, kan det komme fra blødninger i magesekken eller tynntarmens øvre del (tolvfingertarmen).

Grunnen til dette er at blodet endrer farge dersom det må passere gjennom hele tarmsystemet. Det skal ikke mye blod til før man får en fargeforandring på avføringen.

Funnet er ikke nødvendigvis ledsaget av smerter i magen. Ofte kan man ha symptomer i form av slapphet/tretthet fordi man over tid har utviklet blodmangel. Det kan typisk gi lave jernverdier på blodprøver tatt hos legen.

Magesår eller sår i tolvfingertarmen er en av de hyppigste årsaker til svart avføring.

Kreftsvulster i det samme området kan også føre til at det blør og dermed gi sortfarget avføring. Dette er relativt sjeldent forekommende og da i aldergruppen over 50 år.

KAN GI SVART FARGE PÅ BÆSJEN: Jerntabletter og rødbeter kan gi svartfarget avføring. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KAN GI SVART FARGE PÅ BÆSJEN: Jerntabletter og rødbeter kan gi svartfarget avføring. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Andre (ufarlige) årsaker til sort avføring

Det finnes andre årsaker til at avføringen får en mørk farge og spesielt gjelder det noen matvarer og medisiner.

  • Jerntilskudd gir typisk dette i tillegg til økt risiko for forstoppelse. Det skyldes at jernet blir omdannet i tarmen til en annen form som er svartfarget.
  • Andre årsaker er kull, vismut, rødbeter og enkelte bær som gir svart farge på avføringen

LES OGSÅ: Grønn avføring

Behandling

Kontakt lege hvis du ikke har en god forklaring på svart eller tjærefarget avføring. Hvis det dreier seg om en større blødning i magesekken eller tarmen vil din almenntilstand bli påvirket. Det krever akutt innleggelse på sykehuset for videre undersøkelser med gastroskopi og evt blodtransfusjoner.

Kilder:

Revisjon: 28.10.18 Alf Kristoffer Ødegaard, lege.
Revisjon 09.08.08 Cecilie Arentz-Hansen, lege
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet - i en kortere versjon - av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, 01.01.2003

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer