Sprukken milt

Sprukken milt fører ofte til stor blødning. Da er det fare for at den skadde skal utvikle sirkulasjonssvikt (sjokk).

MILTEN: Milten er et blodrikt organ. En blødning her kan bli kritisk. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock
MILTEN: Milten er et blodrikt organ. En blødning her kan bli kritisk. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Milten er et lilla-rødt organ med en konsistens som en svamp og er dekket av en tynn bindevevskapsel. Milten er et viktig organ for immunforsvaret og lymfesystemet vår.

Milten er formet som en bønne, veier omtrent 150 gram, og er rundt 10-11 cm lang, men dette varierer ganske mye basert på kroppsvekt og høyde hos hver person. Den ligger øverst i den venstre delen av buken, bak bukhinnen og under mellomgulvet. Den ligger innenfor de nederste ribbena, så man kan vanligvis ikke kjenne den.

Skader og ulykker kan ramme milten

Fordi milten har så mye blod, og fordi den bare er dekket av en tynn bindevevskapsel, kan den også sprekke hvis den blir utsatt for slag eller støt. Dette skjer vanligvis ved bilulykker, men det kan også skje ved mindre traumatiske støt hvis man allerede har en forstørret milt. Ved kyssesyken er milten ekstra utsatt og sprekker lettere enn ellers. Dette er en av grunnene til at man oppfordrer ungdom med kyssesyken til å unngå kontaktsport de første ukene de er syke.

Hvis milten sprekker, kan det begynne å strømme blod ut i bukhulen med en gang. Andre ganger samler blodet seg under kapselen som ligger rundt milten. Det kan i så fall gå mange dager, noen ganger opptil et par uker, før kapselen sprekker og blodet renner ut i bukhulen.

Unge mennesker er utsatt for å få sprukken milt, også ved forholdsvis små skader mot magen, som for eksempel når man velter med sykkel det oppstår en ake-ulykke. V

Symptomer

Smerter i venstre side av magen. Det kan også gjøre vondt i venstre skulder og venstre armhule.

Sprukken milt fører ofte til stor blødning. Da er det fare for at den skadde skal utvikle sirkulasjonssvikt (sjokk). Det gir kald, blek og klam hud og rask puls. Hvis blødningen fortsetter, kan den skadde bli bevisstløs.

Legene Naeem og Wasim forteller om milten - et organ som mange ikke vet hvorfor vi har, og hva det gjør i kroppen. Vis mer

Behandling

Ta øyeblikkelig kontakt med lege. Se behandling av bukskader

Omtrent 90 % av alle barn som får en miltskade etter å ha vært utsatt for skade med en stump gjenstand (for eksempel sykkelrattet de falt på ved sykkelvelt) kan behandles uten å måtte opereres, men observeres vanligvis på sykehus (1).

Kilder:

Denne saken ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger, 01.01.2000.
Revisjon: 08.10.2018 av Friederike Rieger, lege. Kilder: (1) tidsskriftet.no 2) lvh.no
Utvidet 22.10.2018 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Lagt til info om anatomi og fysiologi. Kilder: Lommelegen.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer