Smerter under høyre ribbein

Fått vondt i området under høyre ribbeinsbue? Her er noen vanlige årsaker.

INDRE ORGANER UNDER RIBBEINSBUEN: Illustrasjonsbildet viser de indre organene som ligger under de høyre ribbeina. Foto: SciePro / Shutterstock / NTB
INDRE ORGANER UNDER RIBBEINSBUEN: Illustrasjonsbildet viser de indre organene som ligger under de høyre ribbeina. Foto: SciePro / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Smerter under høyre ribbeinsbue kan oppstå på grunn av sykdom eller skade i strukturene som anatomisk ligger rett under ribbeinsbuen, men kan også komme fra andre nærliggende strukturer.

I denne artikkelen ser vi på noen av de vanligste årsakene til slike smerter, men vi gjør oppmerksom på at listen vår er ikke komplett – det er veldig mange årsaker til magesmerter.

Gallesteinssmerter

Gallestein er små steiner som dannes i galleblæren. De aller fleste som har gallestein har ingen symptomer. Symptomer kan derimot oppstå om gallestein setter seg fast i gallegangene. Ved et gallesteinsanfall starter smerten typisk plutselig i øverste høyre del av magen og kan noen ganger stråle ut til ryggen og høyre skulder (1). Noen kan oppleve kvalme og oppkast, og det er vanlig å bli urolig. Les mer om gallesteinsanfall her.

GALLESTEIN: Bildet viser en forenklet illustrasjon av lever og galleblære med gallesteiner i galleblæra. Foto: Designua / Shutterstock / NTB
GALLESTEIN: Bildet viser en forenklet illustrasjon av lever og galleblære med gallesteiner i galleblæra. Foto: Designua / Shutterstock / NTB Vis mer

Leversykdom

Leveren er delvis beskyttet av de nedre høyre ribbeina og sykdom i leveren kan derfor gi smerter i dette området. Hepatitt, alkoholrelatert leversykdom og paracetamolforgiftning er alle eksempler på sykdommer/skader på leveren. Ved leversykdom kan det ta tid før symptomer viser seg. Gulsott (ikterus), økt væskeansamling i buken (ascites) og forstørret lever (hepatomegali) kan være tegn på at leveren ikke fungerer som den skal (9).

Les mer om forskjellige leversykdommer.

Interkostalmyalgi

Interkostalmyalgi betyr at det er smerter som kommer fra muskulaturen som ligger mellom ribbeina. Smertene er gjerne av stikkende karakter, og kan opptre i et avgrenset område eller mer diffust i brystveggen. Det er ofte ømt når man trykker mellom ribbeina (5). Tilstanden er ufarlig, men det er viktig å utelukke andre mer alvorlige tilstander fra hjerte og lunge.

Hva er de vanligste årsakene til magesmerter? Hvor i magen du har vondt kan si noe om hva som feiler deg. Video: Lommelegen.no Vis mer

Ribbeinsbrudd

Ribbeinsbrudd oppstår som regel ved at man får et direkte eller indirekte slag eller støt mot brystveggen. Etter et ribbeinsbrudd kan det være svært smertefullt å bevege brystkassen og det kan ofte føre til at man puster mer overfladisk (6). Et brukket ribbein kan i enkelte tilfeller føre til punktert lungesekk (pneumothorax).

Lungeemboli

Lungeemboli er den medisinske betegnelsen på blodpropper i lungene. Ved lungeemboli har en blodpropp i de dype venene revet seg løs, fulgt med blodet, og til slutt satt seg fast i blodkar i lungen. Symptomer og alvorlighetsgrad vil variere etter størrelsen på blodproppen, og lungeemboli kan potensielt være livstruende. Vanlige symptomer er akutt innsettende kortpustethet, skarpe og stikkende smerter i brystet, og hoste. Ofte er smertene på en side av brystet, men de kan også sitte mer sentralt i brystet (7). Les mer om lungeemboli her.

SMERTEFULLT: Flere av de bakenforliggende årsakene til smerter under høyre ribbeinsbue kan gi kraftige smerter. Foto: OBprod / Shutterstock / NTB
SMERTEFULLT: Flere av de bakenforliggende årsakene til smerter under høyre ribbeinsbue kan gi kraftige smerter. Foto: OBprod / Shutterstock / NTB Vis mer

Lungebetennelse

Lungebetennelse (pneumoni) er en betennelse i selve lungevevet og kan komme av enten virus, bakterier eller sopp. Symptomer kan være feber, hoste, tung pust og nedsatt allmenntilstand. Noen får i tillegg smerter i brystet ved inn- og utpust, spesielt hvis de også utvikler en lungehinnebetennelse (pleuritt) (8).

LES OGSÅ: Oversikt over lungesykdommer

Hold (sting)

Intens og kraftig smerte under ribbeinsbuen som noen ganger oppstår når man er fysisk aktiv. I følge Store medisinske leksikon er man usikker på hva som er den bakenforliggende årsaken, men det er en teori om at utspilling av kapselen rundt leveren eller milten kan være av betydning (10).

Det kan være andre årsaker til smerter under høyre ribbeinsbue enn de som er presentert ovenfor. Legeundersøkelse vil derfor være nyttig for å komme frem til riktig årsak. Du skal alltid ringe 113 ved akutte pustevansker eller sterke smerter i brystet.

Kilder:

  1. Lvh.no, Gallesteinssmerter
  2. BMJ, Best Practice, Cholelithiasis
  3. Helsenorge.no, Magesår
  4. Lvh.no, Magesår
  5. Lvh.no Interkostalmyalgi
  6. Lvh.no Costafraktur
  7. BMJ, Best Practice, Pulmonary Embolism
  8. Helsebiblioteket.no, Lungebetennelse
  9. Lommelegen.no, Leversykdom
  10. Store medisinske leksikon, Hold

Kilder: Alle kilder er hentet sist 18.08.2021.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer