Slim i avføring: Grunn til bekymring?

Avføring inneholder normalt noe slim. Men hvis du har ofte og mye slim i avføringen og andre mageplager, bør du gå til lege.

Mange av oss blir litt bekymret hvis vi ser slim i avføringen vår. Dette er som regel ikke noe å bekymre seg for. Normal avføring kan innholde noe slim, en geléaktig, seig væske som lages i slimceller som sitter i hele tarmsystemet fra munnen til og med tykktarmen.

Normalt slim i avføring

Slim innholder et glykoprotein som kalles mucin, vann, celler fra overflaten av tarmtrakten, såkalte epitelceller, salter og døde immunforsvarsceller.

Slim beskytter oss på mange måter, blant annet i nesen hvor det fanger opp støv, bakterier og andre fremmedlegemer, i munnen hvor det holder munnen fuktig og også bløtgjør mat, og i magesekken hvor et ca en millimeter tykt slimlag beskytter mot den sure magesaften som trengs for å bryte ned mat. Slim er med andre ord en vesentlig og viktig del av fordøyelsessystemet vårt, og det er helt normalt at det blandes inn med avføring eller ligger på utsiden av avføring slik at det er synlig for oss, eller at det løsner og flyter i toalettskålen.

LES OGSÅ:
image: Grå, blek eller gul avføring

Grå, blek eller gul avføring

Tegn på sykdom

Av og til kan slim i avføringen være tegn på tilstander som bør utredes videre. Hvis man har mye slim, hvis man legger merke til at det ofte, hvis man har magesmerter, diaré, eller blod i avføring i tillegg til slim, er det viktig å snakke med legen sin.

De vanligste tiltstandene som kan forårsake dette er:

Irritabel tarm

IBS Irritabel tarm er en kronisk sykdom som plager mange. Den rammer omtrent 10% av folk i Norge. Dette er ikke farlig, men det er ubehagelig.

Les mer om irritabel tarm

Kroniske tarmsykdommer

IBD Iflammatoriske tarmsykdommer som Crohn’s og ulcerøs kolitt er kronisk iflammasjon av fordøyelsessystemet som kan gi diaré, slim, blodig avføring, og andre komplikasjoner. De må behandles av lege.

Les mer om Crohns sykdom

Les mer om ulcerøs kolitt

image: Årsakene til grønn avføring

Årsakene til grønn avføring

Tarmobstruksjon

Tarmene kan bli blokkert, enten på grunn av blokkeringer grunnet kreft, innvollsormer, avføring, infeksjoner eller manglende blodtilførsel.

Endetarmsbetennelse, eller proktitt

Infeksjon i endetarmen kan skyldes IBD, tidligere strålebehandling, eller seksuelt overførte sykdommer.

Clostridium diffile infeksjon er en alvorlig tarminfeksjon man kan dø av. Den skyldes at bakteriefloraen i tarmen kommer i ubalanse etter antibiotikabehandling.

image: Hva betyr fargen på avføring?

Hva betyr fargen på avføring?

Kilder: Helsebiblioteket, SML, fhi.no