Slim i avføring: Grunn til bekymring?

Avføring inneholder normalt noe slim. Men hvis du har ofte og mye slim i avføringen og andre mageplager, bør du gå til lege.

Slim i avføring: Grunn til bekymring?

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange av oss blir litt bekymret hvis vi ser slim i avføringen vår. Dette er som regel ikke noe å bekymre seg for. Normal avføring kan innholde noe slim, en geléaktig, seig væske som lages i slimceller som sitter i hele tarmsystemet fra munnen til og med tykktarmen.

Normalt slim i avføring

Slim innholder et glykoprotein som kalles mucin, vann, celler fra overflaten av tarmtrakten, såkalte epitelceller, salter og døde immunforsvarsceller.

Slim beskytter oss på mange måter, blant annet i nesen hvor det fanger opp støv, bakterier og andre fremmedlegemer, i munnen hvor det holder munnen fuktig og også bløtgjør mat, og i magesekken hvor et ca en millimeter tykt slimlag beskytter mot den sure magesaften som trengs for å bryte ned mat. Slim er med andre ord en vesentlig og viktig del av fordøyelsessystemet vårt, og det er helt normalt at det blandes inn med avføring eller ligger på utsiden av avføring slik at det er synlig for oss, eller at det løsner og flyter i toalettskålen.

Tegn på sykdom

Av og til kan slim i avføringen være tegn på tilstander som bør utredes videre. Hvis man har mye slim, hvis man legger merke til at det ofte, hvis man har magesmerter, diaré, eller blod i avføring i tillegg til slim, er det viktig å snakke med legen sin.

De vanligste tiltstandene som kan forårsake dette er:

Irritabel tarm

IBS Irritabel tarm er en kronisk sykdom som plager mange. Den rammer omtrent 10% av folk i Norge. Dette er ikke farlig, men det er ubehagelig.

Les mer om irritabel tarm

Kroniske tarmsykdommer

IBD Iflammatoriske tarmsykdommer som Crohn’s og ulcerøs kolitt er kronisk iflammasjon av fordøyelsessystemet som kan gi diaré, slim, blodig avføring, og andre komplikasjoner. De må behandles av lege.

Les mer om Crohns sykdom

Les mer om ulcerøs kolitt

Tarmobstruksjon

Tarmene kan bli blokkert, enten på grunn av blokkeringer grunnet kreft, innvollsormer, avføring, infeksjoner eller manglende blodtilførsel.

Endetarmsbetennelse, eller proktitt

Infeksjon i endetarmen kan skyldes IBD, tidligere strålebehandling, eller seksuelt overførte sykdommer.

Clostridium diffile infeksjon er en alvorlig tarminfeksjon man kan dø av. Den skyldes at bakteriefloraen i tarmen kommer i ubalanse etter antibiotikabehandling.

Kilder: Helsebiblioteket, SML, fhi.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer