Slim i avføring: Grunn til bekymring?

Avføring inneholder normal noe slim. Men hvis du har ofte og mye slim i avføringen og andre mageplager, bør du gå til lege.

Mange av oss blir litt bekymret hvis vi ser slim i avføringen vår. Dette er som regel ikke noe å bekymre seg for. Normal avføring kan innholde noe slim, en geléaktig, seig væske som lages i slimceller som sitter i hele tarmsystemet fra munnen til og med tykktarmen.

LES OGSÅ:
Grå, blek eller gul avføring

Grå, blek eller gul avføring

Normalt slim i avføring

Slim innholder et glykoprotein som kalles mucin, vann, celler fra overflaten av tarmtrakten, såkalte epitelceller, salter og døde immunforsvarsceller.

Slim beskytter oss på mange måter, blant annet i nesen hvor det fanger opp støv, bakterier og andre fremmedlegemer, i munnen hvor det holder munnen fuktig og også bløtgjør mat, og i magesekken hvor et ca en millimeter tykt slimlag beskytter mot den sure magesaften som trengs for å bryte ned mat. Slim er med andre ord en vesentlig og viktig del av fordøyelsessystemet vårt, og det er helt normalt at det blandes inn med avføring eller ligger på utsiden av avføring slik at det er synlig for oss, eller at det løsner og flyter i toalettskålen.

Når slim kan være tegn på sykdom

Av og til kan slim i avføringen være tegn på tilstander som bør utredes videre. Hvis man har mye slim, hvis man legger merke til at det ofte, hvis man har magesmerter, diaré, eller blod i avføring i tillegg til slim, er det viktig å snakke med legen sin.

De vanligste tiltstandene som kan forårsake dette er:

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Irritabel tarm

IBS Irritabel tarm er en kronisk sykdom som plager mange. Den rammer omtrent 10% av folk i Norge. Dette er ikke farlig, men det er ubehagelig.

Les mer om irritabel tarm

IBD Iflammatoriske tarmsykdommer som Crohn’s og ulcerøs kolitt er kronisk iflammasjon av fordøyelsessystemet som kan gi diaré, slim, blodig avføring, og andre komplikasjoner. De må behandles av lege.

Les mer om Crohns sykdom

Les mer om ulcerøs kolitt

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Tarmobstruksjon

Tarmene kan bli blokkert, enten på grunn av blokkeringer grunnet kreft, innvollsormer, avføring, infeksjoner eller manglende blodtilførsel.

Endetarmsbetennelse, eller proktitt

Infeksjon i endetarmen kan skyldes IBD, tidligere strålebehandling, eller seksuelt overførte sykdommer.

Clostridium diffile infeksjon er en alvorlig tarminfeksjon man kan dø av. Den skyldes at bakteriefloraen i tarmen kommer i ubalanse etter antibiotikabehandling.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder: Helsebiblioteket, SML, fhi.no

LEGENE HAR SVART PÅ MANGE SPØRSMÅL OM SLIM I AVFØRING: