Reflukssykdom: Sure oppstøt og syreplager er symptomene

Refluks kjennetegnes ved halsbrann eller brystbrann og sure oppstøt. De fleste vil oppleve det en gang i blant, men noen plages mye og må derfor oppsøke lege.

REFLUKS: Symptomer på reflukssykdom er sure oppstøt, brenning bak brystbenet og oppgulp av surt mageinnhold Foto: NTB Scanpix
REFLUKS: Symptomer på reflukssykdom er sure oppstøt, brenning bak brystbenet og oppgulp av surt mageinnhold Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Reflukssykdom heter gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS) eller gastroesophageal reflux disease (GERD) i det medisinske fagspråket.

Reflukssykdom er en av de vanligste plagene fra fordøyelseskanalen. Syre kommer opp i spiserøret, noe som kan være plagsomt, men oftest helt ufarlig.

Symptomer på reflukssykdom er sure oppstøt, halsbrann og oppgulp av surt mageinnhold. Dersom man ikke får behandling, kan man utvikle spiserørsbetennelse, hvor det dannes et sår nederst i spiserøret.

– Magesekken produserer saltsyre som er der blant annet for å drepe mikroorganismer. Dette innholdet skal holde seg der, men av ulike grunner kan man få sure oppstøt som kan oppleves som ubehagelig, sier Peder Tobias Sandvold Olsen.

Olsen er gastroenterolog og spesialist i mage- og tarmsykdommer ved Volvat Majorstuen.

LES OGSÅ: Spiserørsbetennelse

Hvor i magen du har vondt kan si noe om hva som feiler deg. Video: Lommelegen.no Vis mer

Hvorfor får man sure oppstøt?

– Mellom spiserør og magesekk har vi et lukkemuskelapparat som normalt skal hindre at mageinnhold kommer opp igjen, men denne lukkemuskelen er ikke låst. Dersom trykket i magesekken overstiger trykket i lukkemuskelen, vil surt mageinnhold gulpes opp i spiserøret, sier Olsen.

REFLUKS: Sure oppstøt oppstår fordi mageinnhold kommer opp i spiserøret. Sviktende lukkemuskel er årsaken. Foto: NTB Scanpix
REFLUKS: Sure oppstøt oppstår fordi mageinnhold kommer opp i spiserøret. Sviktende lukkemuskel er årsaken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvorfor noen har dårligere lukkemuskel enn andre, vites ikke. Det som er sikkert, er at så å si alle vil oppleve sure oppstøt i løpet av livet.

– Sure oppstøt er svært vanlig, og det er minst fem prosent som har det såpass ofte at de plages med det.

Behandling av sure oppstøt - dette hjelper

Gravide

Gravide er utsatt for refluks fordi det voksende fosteret gjør at det blir mindre plass i magen, og dette utøver press på magesekken, og dytter mageinnholdet opp i spiserøret.

Les mer: Halsbrann og sure oppstøthos gravide

image: Matråd ved halsbrann

Matråd ved halsbrann

Når bør man oppsøke lege?

Ettersom refluks i seg selv ikke er farlig, trenger man som regel ikke å oppsøke lege. Men det finnes noen alarmsymptomer man bør ta på alvor.

– Hvis maten begynner å stoppe opp i spiserøret kan det bety at man har fått sår eller arrforandringer, som gjør at maten ikke klarer å passere. Det kan også være et tegn på svulst i spiserøret. Mat som ikke passerer skal derfor undersøkes, sier Olsen.

Sterke smerter eller nytilkomne symptomer i et kjent symptombilde, kan også være tegn på at noe er galt.

ALLMENNLEGE: Brynjulf Barexstein Foto: Privat
ALLMENNLEGE: Brynjulf Barexstein Foto: Privat Vis mer

– Dersom man får markerte endringer ved at symptomene forverres, eller for eksempel kaster opp blod, skal man undersøkes. Man vil da gjerne ta en gastroskopi for å se om det har skjedd en skade på spiserøret.

LES OGSÅ: Kreft i magesekken

Stille refluks

Stille refluks er en tilstand hvor man har fått påvist refluks, men ikke har de typiske «magesymptomene» som er vanlig ved refluks, slik som sure oppstøt, brystbrann, smerter øverst i magen og så videre, skriver Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege, i et legesvar.

– Det er vanlig med utypiske symptomer som for eksempel heshet, slimdannelse/klumpfølelse/sårhet/kribling i halsen, slimdannelse i nesen eller bihulene, og stadig behov for å kremte. Ved denne tilstanden så vil medisiner som virker på syreproduksjonen, for eksempel Losec, kunne hjelpe, skriver han.

LES OGSÅ:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-