Mangel på B12? Da bør du utredes!

Ved vitaminmangel er løsningen ofte enkel; Start med tilskudd. Men når det gjelder B12 er det viktig å finne ut hva som er årsaken.

ÅRSAKEN MÅ KARTLEGGES: B12-mangel kan skyldes bakenforliggende sykdom. Foto: Aller Media og Creative Cat Studio / Shutterstock / NTB.
ÅRSAKEN MÅ KARTLEGGES: B12-mangel kan skyldes bakenforliggende sykdom. Foto: Aller Media og Creative Cat Studio / Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vitamin B12 er et vitamin som er nødvendig for å opprettholde en rekke fysiologiske prosesser i kroppen og for å bevare god helse.

Den beste kilden til B12 er animalske råvarer, det vil si kjøtt, fisk, melk og egg.

Hvem har økt risiko?

Disse har økt risiko for å utvikle B-12 mangel:

  • Veganere og til dels vegetarianere
  • Alder over 60 år
  • Gjennomgått operasjoner i mage-tarmsystemet

Sykdommer som øker risikoen:

  • Atrofisk gastritt (kronisk betennelse i magesekkens slimhinne)
  • cøliaki
  • Crohns sykdom

En del legemidler kan også øke risikoen, som for eksempel En del anti-epilepsimedisiner, syredempende medisiner (protonpumpehemmere) og diabetesmedisinen Metformin.

Hvilke helseskader kan B12-mangel gi?

B12-mangel kan gi lav blodprosent som kalles anemi.

Man kan også få nevrologiske symptomer som for eksempel ustøhet eller nerveskader som kan gi prikkinger i huden eller lammelser. Dette kan også bli permanent.

Sykdommen kan også påvirke hjernen og gi psykiatriske symptomer som demenslignende tilstander, og depresjon

Trøtthet og tungeforandringer er andre symptomer.

Hvordan finne ut om man har for lavt B12?

En blodprøve hos fastlegen vil kunne fortelle dette. Man vil da måle nivåene av B12 i kroppen. Ligger man i nedre grenseland eller er i en tidlig fase av å utvikle B12-mangel, vil en ta tilleggsblodprøver: Folat, MMA, homocystein. Disse vil kunne vises om man er i ferd med å utvikle B12-mangel. En regner at optimale B12-nivåer er høyere enn 250pmol/L.

ENKEL BLODPRØVE: En blodprøve kan vise vitamin B12-mangel. Foto: Jarun Ontakrai / Shutterstock / NTB
ENKEL BLODPRØVE: En blodprøve kan vise vitamin B12-mangel. Foto: Jarun Ontakrai / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvorfor skal B12-mangel utredes?

Får man påvist lavt B-12, skal man ikke kun starte med tilskudd uten videre. Det er viktig å få kartlagt årsaken, og derfor skal alle med B12-mangel utredes, både fordi det vil kunne skyldes bakenforliggende sykdommer og medisinske tilstander som en ikke må overse, og for å få gitt mest mulig korrekt behandling. Dette er legeforeningens anbefaling.

De eneste unntakene, hvor det ikke er behov for utredning, er hos pasienter hvor årsaken er åpenbar, som for eksempel at man har gjennomgått operasjon i magesekken eller er veganer.

Hva kan være bakenforliggende sykdom?

For eksempel kan B12-mangel oppstå som følge av cøliaki, og det er jo en tilstand som en ikke skal overse.

Det kan også skyldes sykdommen som heter atrofisk gastritt, hvor mageslimhinnen på grunn av en autoimmun reaksjon mister celler og kjertelfunksjoner. Spesielt parietalcellene i mageslimhinnen svinner hen, og disse produserer Intrinsic Factor (IF), som igjen er nødvendig for opptak av B12. Atrofisk gastritt kan også gi sykdommen pernisiøs anemi, som er en alvorlig form for anemi (lav blodprosent), og personer med atrofisk gastritt har høyere risiko for å utvikle magekreft.

I tillegg vil man ved atrofisk gastritt ikke kunne ta opp B12 i tablettform, men må ha det i injeksjoner. På denne måten vil slik utredning også kunne gi informasjon om hva slags behandling pasienten skal ha.

Behandling av B12-mangel

Behandling vil avhenge av årsaken. Hvis det er manglende inntak som er årsaken, så er B12-tabletter aktuelt. Dersom disse ikke gir økning i B12-nivåene i blodet etter 2 måneders bruk, kan det være opptaket i tarmen som ikke fungerer optimalt, og da vil man kunne gi B12 som injeksjoner. Det er vanlig å gi dette omtrent hver 3. måned.

Personer som har utviklet alvorlige nevrologiske symptomer skal ha injeksjoner uansett.

Kilder:

Tidsskriftet: Peroral behandling av vitamin B12-mangel
Tidsskriftet: Ikke nødvendig med injeksjoner ved vitamin B12-mangel

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer