Kul ved endetarmsåpningen - hva kan være årsaken?

Oppdaget en kul eller klump i anus eller rectum? Her fem vanlige grunner, pluss en sjelden.

KLUMP, KUL ELLER HEVELSE? Flere tilstander kan gi kuler i endetarm og utsiden av anus. Foto: Peakstock / Shutterstock / NTB
KLUMP, KUL ELLER HEVELSE? Flere tilstander kan gi kuler i endetarm og utsiden av anus. Foto: Peakstock / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En liten klump ved endetarmsåpningen er ikke uvanlig. Den kan enten nylig ha oppstått eller utviklet seg over tid. Mange vil være engstelig for hva det kan være. Sannsynligvis er det ingen stor grunn til bekymring, og det finnes tiltak for å bli kvitt kulen, hvis den er plagsom.

Hemoroider

Hemoroider er utposninger av blodårer, det vil si en slags åreknuter i endetarmen. . Typiske symptomer ved denne tilstanden er: Blødning, smerte og synlig utposning i endetarmsåpningen. Utposningen kan bestå av følbare kuler i endetarmen, og kulene kan være hudfarget, blå eller lillafarget. Kulene kan forsvinne inn, eller de lar seg dytte inn etter du har vært på do og hatt avføring. Ikke alle har smerter, kløe er et ganske vanlige symptom ved ytre hemoroider.

En eventuell liten blødning kommer noen ganger i forbindelse med avføring. En liten hemoroide kan gi litt friskt blod i toalettskålen.

image: Kul i huden - hva kan det være?

Kul i huden - hva kan det være?

Det går også an å ha indre hemoroider som ikke kan kjennes.

Utløsende årsaker til at en hemoroide utvikler seg kan være forstoppelse, graviditet eller kraftig diaré.

Mer informasjon: Hemoroider og behandling

Fettkul, lipom

Andre mulige årsaker til kulen er fettkul, det kalles lipom. Lipom er en veldig vanlig, godartet svulst av fettvev som oftest finnes som en bløt kul i under huden. Lipomer kan forekomme hvor som helst på kroppen, til og med i indre organer.

Lipomer vokser sakte og er omsluttet av en tynn kapsel. Ved trykk er den myk og elastisk i konsistens. De fleste lipomer er små og varierer fra 1 til 10 centimeter.

Talgkul

Et aterom (talgkjertelcyste) er en godartet utvekst av en talgkjertel, og heter aterom på fagspråket.

Les mer om hva som kjennetegner en talgkul (aterom) og hvordan du kan bli kvitt den:

image: Talgcyste (aterom)

Talgcyste (aterom)

Kjønnsvorte

Kjønnsvorter er en seksuelt overførbar sykdom forårsaket av HPV-virus. Kjønnsvortene kan ha litt varierende utseende. De spisse vortene opptrer gjerne enkeltvis eller dekker større områder av kjønnsorganene. Man kan også få en eller flere kjønnsvorter i området rundt endetarmen.

Les mer om hvordan du kan identifisere en kjønnsvorte.

Byll

Verkebyller (abscesser) kan også kjennes som en kul rundt endetarmen, men disse gir vanligvis smerter og noen får også feber. Oppsøk lege, tømming av puss via et snitt og behandling med antibiotika kan være nødvendig.

Les mer om verkebyller (abscesser)

Kreft?

Til sist - den mest sjeldne årsaken. Analkreft utvikler seg over tid. Ofte oppdager pasienten selv at det er noe uvanlig i analkanalen eller i hudområdet rundt.

Det kan være:

Les mer om analkreft

Oppsøke lege?

Det kan det være greit å få undersøkt kulen hos legen din hvis den ikke forsvinner i løpet av noen uker.

Kilder: Tidligere publiserte legesvar på Lommelegen, samt artikler på Lommelegen med link.