Hvorfor rumler magen?

Lyder fra magen skyldes tarmbevegelser og passasje av maten vi spiser, forklarer overlege.

RUMLING: Lyder fra magen er helt normalt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
RUMLING: Lyder fra magen er helt normalt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

- Det er helt normalt at magen rumler, forsikrer Trygve Hausken, overlege ved Gastroenterologisk avdeling ved Haukeland sykehus.

Han forklarer at hele tarmen er rundt sju meter lang og består av spiserør, magesekk, tynntarm, tykktarm og endetarm. Maten man spiser faller ikke nedover med tyngdekraften, men må presses gjennom systemet ved hjelp av tarmbevegelser som på fagspråket kalles peristaltikk.

- Det er disse naturlige bølgebevegelsene og passasje av maten som skaper rumlelydene.

image: Oppblåst mage - hva kan årsaken være?

Oppblåst mage - hva kan årsaken være?

Sultsmerte

Mange har opplevd at magen rumler mye når man er sulten. Overlegen forklarer at fasen hvor man kjenner sultsmerte og gjerne kvalme har ekstra mye tarmbevegelser.

- Spiser man litt i denne fasen, vil de normale bevegelsene komme tilbake, sier Hausken.

image: Mage- og tarmsykdommer

Mage- og tarmsykdommer

Tarmslyng

Rumling i magen er et normalfenomen, og det er sjelden grunn for bekymring. Men en sjelden gang kan det også være et tegn på en alvorlig tilstand sammen med andre symptomer som sterke magesmerter. Mye rumling i magen være et symptom som oppstår ved delvis tarmslyng (sub ileus). Denne tilstanden innebærer at tarmpassasjen er nesten stengt.

- Ved tarmslyng (ileus) stopper tarmen helt opp, og da er det ingen slike lyder fra tarmen. Dette er en alvorlig tilstand med sterke smerter som krever sykehusinnleggelse, sier Hausken.

Tarmslyng er ifølge Oslo Universitetssykehus når passasjen gjennom tynntarmen eller tykktarmen stopper opp. Da vil væske hope seg opp i tarmen, og tarmen spiles ut. Væsken som hoper seg opp, er sekretene som kommer fra magesekken, galleveiene, lever og bukspyttkjertelen.

Gastrokirurg ved Sykehuset i Vestfold, Marius Svanevik, fortalte til Lommelegen tidligere at disse symptomene er typiske for tarmslyng:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-