Hvorfor rumler magen?

Lyder fra magen skyldes tarmbevegelser og passasje av maten vi spiser, forklarer overlege.

RUMLING: Lyder fra magen er helt normalt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
RUMLING: Lyder fra magen er helt normalt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt normalt at magen rumler, forsikrer Trygve Hausken, overlege ved Gastroenterologisk avdeling ved Haukeland sykehus.

Han forklarer at hele tarmen er rundt sju meter lang og består av spiserør, magesekk, tynntarm, tykktarm og endetarm. Maten man spiser faller ikke nedover med tyngdekraften, men må presses gjennom systemet ved hjelp av tarmbevegelser som på fagspråket kalles peristaltikk.

- Det er disse naturlige bølgebevegelsene og passasje av maten som skaper rumlelydene.

Sultsmerte

Mange har opplevd at magen rumler mye når man er sulten. Overlegen forklarer at fasen hvor man kjenner sultsmerte og gjerne kvalme har ekstra mye tarmbevegelser.

- Spiser man litt i denne fasen, vil de normale bevegelsene komme tilbake, sier Hausken.

Sjelden og akutt tilstand

Rumling i magen er et normalfenomen, og det er sjelden grunn for bekymring. Men en sjelden gang kan det også være et tegn på en alvorlig tilstand sammen med andre symptomer som sterke magesmerter. Mye rumling i magen være et symptom som oppstår ved delvis tarmslyng (sub ileus). Denne tilstanden innebærer at tarmpassasjen er nesten stengt.

- Ved tarmslyng (ileus) stopper tarmen helt opp, og da er det ingen slike lyder fra tarmen. Dette er en alvorlig tilstand med sterke smerter som krever sykehusinnleggelse, sier Hausken.

Tarmslyng er ifølge Oslo Universitetssykehus når passasjen gjennom tynntarmen eller tykktarmen stopper opp. Da vil væske hope seg opp i tarmen, og tarmen spiles ut. Væsken som hoper seg opp, er sekretene som kommer fra magesekken, galleveiene, lever og bukspyttkjertelen.

Gastrokirurg ved Sykehuset i Vestfold, Marius Svanevik, fortalte til Lommelegen tidligere at disse symptomene er typiske for tarmslyng:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer