Normal anatomi og spiserørsbrokk
Spiserøret frakter som kjent mat fra svelget til magesekken, og fungere som et slags rør som strekker seg fra svelget, ned gjennom brysthulen og går inn til magesekken. På sin vei ned til magesekken går spiserøret gjennom mellomgulvet. Mellomgulvet er et skille mellom magen og brysthulen.
Spiserøret kommer seg igjennom mellomgulvet via et hull. Dette lille hullet i mellomgulvet er ment for at spiserøret skal kunne gå igjennom. Musklene i mellomgulvet hjelper også til å forhindre at innhold fra magesekken går opp igjen i spiserøret. Men ved spiserørsbrokk kommer deler av magesekken opp igjennom dette hullet, og det er ikke meningen, og kan by på problemer. (1, 2)

Symptomer på spiserørsbrokk
Du trenger ikke å ha noen symptomer på spiserørsbrokk. Ofte kan dette være et tilfeldig funn som man eksempelvis oppdager hvis det blir tatt en CT av lungene eller magen av en annen årsak. Små spiserørsbrokk gir ofte ingen symptomer, og det er en relativt vanlig tilstand. Men selvsagt kan man også oppleve symptomer, gjerne hvis spiserørsbrokket er stort.
Symptomene oppstår ofte som en konsekvens av at mat plutselig kan gå fra magesekken og opp i spiserøret, motsatt vei av det som er meningen. Dette kan gi symptomer som:
- Sure oppstøt.
- Sviende smerter bak brystbeinet.
- Oppgulp.
- Vansker med å svelge.
- Smerter i magen eller brystet.
- Spiserørsbetennelse (1, 2)

Hva er refluks?

Følelse av klump i halsen - hva kan årsaken være?
Undersøkelser
Ved mistanke om spiserørsbrokk, eller som ledd i utredningen ut fra symptomene over, er det vanlig å gjøre en såkalt gastroskopi. Ved gastroskopi føres en slange ned igjennom svelget og ned i magesekken. Slangen har et kamera i enden slik at legen kan få oversikt over forholdene i spiserøret og magesekken.
Andre aktuelle undersøkelser kan være CT for å få oversikt over de anatomiske forholdene og eventuell andre forhold, og måling av pH og trykk i spiserøret. (1, 2)
Behandling
Tilstanden i seg selv behøver ikke nødvendigvis behandling hvis du ikke har noen plager. Men har man plager er det vanlig å igangsette behandling.
- Medisiner: Medisiner mot sure oppstøt er en av behandlingene som hjelper for å lindre symptomene man kan oppleve ved spiserørsbrokk. Det finnes flere typer medisiner, og legen vil finne den typen som passer deg og dine symptomer og plager.
- Operasjon: Hvis andre tiltak og behandlinger ikke fungerer kan det bli nødvendig med operasjon for å få bukt med plagene. Operasjonen går ut på å få lukkefunksjonen mellom spiserøret og magesekken til å fungere slik den skal, samt å få magesekken på plass der den skal være – i magen og ikke i brysthulen. (1, 2)

Reflukssykdom: Behandling av sure oppstøt

Smerter øverst i magen: Hva kan årsaken være?
Hva kan jeg selv gjøre?
I tillegg til behandlinger legen kan hjelpe deg med, er det ting man kan gjøre selv også for å minske symptomene. Det finnes flere råd som kan hjelpe mot sure oppstøt, der noen er:
- Unngå å spise store måltider, spis heller mindre måltider og hyppigere.
- Bruke tid når man spiser og tygge maten godt.
- Hvis man er overvektig kan det hjelpe å gå ned i vekt.
- Hvis man er plaget med sure oppstøt om natten kan det være lurt å unngå mat på kveldene og sove med hodeenden litt elevert.
- Enkelte ting kan forverre sure oppstøt slik som røyking, koffein, mye alkohol og fet mat. (1, 3)
Oppsøke lege
Hvis man har symptomer på spiserørsbrokk bør man oppsøke lege. Symptomgivende spiserørsbrokk er plagsomt nok i seg selv, og kan gi spiserørsbetennelse. Men noen av symptomene kan også oppstå ved andre, mer alvorlige tilstander, slik som svelgvansker, og slike symptomer skal alltid utredes videre.
Spiserørsbrokk kan som nevnt gi smerter i brystet, disse kan ofte ligne på smerter ved hjerteinfarkt. Ved brystsmerter skal man alltid ta umiddelbar kontakt med lege eller 113.

Matråd ved halsbrann
