Hemoroider

Hemoroider er en ganske uskyldig lidelse, men hemoroider forårsake mye smerte og irritasjon for dem som har det.

HEMOROIDER: Svært vanlig endetarmsplage Foto: NTB Scanpix
HEMOROIDER: Svært vanlig endetarmsplage Foto: NTB ScanpixVis mer

En hemoroide er simpelthen en blodåre (vene) nær endetarmsåpningen som er forstørret - en slags åreknute. Kløe i endetarmen er et vanlig symptom på hemoroider.

Hvor oppstår hemoroider?

Hemoroiden er en liten kul som kan ligge flere steder:

 • Innenfor endetarmsåpningen (indre hemoroide)
 • Blir trykket ut av endetarmsåpningen ved press og går tilbake av seg selv
 • Utenfor endetarmsåpningen (ytre hemoroide), går kun tilbake når man dytter den inn.
 • Er utenfor endetarmsåpningen og kan ikke dyttes tilbake.
 • Inne i hemoroiden kan blodet størkne og danne en blodpropp -dette kalles en trombosert hemoroide.

Hvor vanlig er hemoroider?

Svært mange mennesker har hemoroider i en eller annen grad, i tillegg er det mange som har utvidete blodårer rundt endetarmsåpningen uten å merke noe til dette. Man regner med at rundt 1/3 av alle har en eller annen form for hemoroider.

Lommelegen får ofte spørsmål fra lesere som er plaget med hemoroider. Det er faktisk én av de fem vanligste spørsmålene svartjenesten får.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Hva er årsaker til hemoroider?

Det er flere mulige årsaker til dannelsen av hemoroider. Ofte er det ting som fører til økt press på rumpen som gjør at blodårene ikke får tømt seg som de skal, og blodet samler seg derfor som hemoroider. Mye sitting eller ståing kan for eksempel øke risikoen for å få hemoroider. Dersom man spiser lite fiber blir avføringen hard, og man må trykke mye for å få den ut - da får blodårene ikke tømt seg, man presser blodet ned og ut i årene og hemoroider kan dannes. Hos gravide er det hormonelle endringer som gjør at blodårene lettere utvider seg ("slapper av"), noe som igjen øker sjansen for å utvikle hemoroider.

LES MER: Derfor får du hemoroider

HEMOROIDER: Kan være både innenfor og utenfor endetarmsåpningen Foto: NTB Scanpix
HEMOROIDER: Kan være både innenfor og utenfor endetarmsåpningen Foto: NTB Scanpix Vis mer


Hva er symptomer på hemoroider?

 • Friskt, rødt blod utenpå avføringen eller på toalettpapiret er ofte det første symptomet
 • Kløe og væsking i huden rundt endetarmsåpningen kan forekomme
 • Smerter og ubehag
 • Lekkasje av brunlig væske i undertøyet
 • Følelelse av at noe sitter i endetarmsåpningen

LES OGSÅ: Smertefull sprekk i huden ved rektum - det kan være en analfissur

Kan jeg se eller føle hemoroidene selv?

Ytre hemoroider er synlige som små kuler i eller like utenfor endetarmsåpningen. Indre hemoroider kan av og til komme ut av endetarmsåpningen ved avføring, men mange som har hemoroider har ikke symptomer i det hele tatt. OBS! Små hudfolder (marisker) som befinner seg utenfor endetarmsåpningen blir ofte feilaktig tatt for å være hemoroider. Det kan være vanskelig å føle hemoroider på innsiden, da det jo er myke blodårer som lett presses sammen. Tromboserte hemoroider kan derimot lettere føles som en liten kul.

LES OGSÅ: Forstoppelse og treg mage hos gravide

Kan det være noe annet enn hemoroider?

Dersom du føler noe på utsiden av endetarmsåpningen trenger det ikke nødvendigvis å være hemoroider.

 • Marisker er hudfolder som mange har, og som kan være en rest av en gammel hemoroide. Marisker trenger ingen behandling dersom de ikke plager deg.
 • Kjønnsvorter kan også oppstå rundt endetarmsåpningen.

LES OGSÅ: Hemoroider som ikke forsvinner bør undersøkes om er analkreft

Behandling av hemoroider

Ta kontakt med lege - hun eller han vil undersøke deg for å kontrollere om det virkelig er hemoroider du har. I noen tilfeller kan det være aktuelt å undersøke området rett innenfor endetarmsåpningen med hjelp av såkalt anoskop/rektoskop. Dette gjør at man kan utelukke tarmsykdom, spesielt tarmkreft. Plutselig endring i avføring, det vil si at man får hard, myk eller vekslende avføring og ikke har hatt dette før, bør også føre til kontroll hos lege for å avdekke mulige årsaker.

LES OGSÅ: Polypper i tarmen

Hva kan jeg gjøre selv?

Egenbehandling og forebygging er det viktigste i kampen mot hemoroider! Følgende tips kan gjøre at plagene blir mindre:

 • Mat med fiber suger til seg vann og gjør avføringen mykere, og man trenger derfor ikke å trykke så hard når man er på toalettet. Det er viktig å drikke tilstrekkelig med vann, hvis ikke vil fiberet gjøre avføring hardere.
 • Tilstreb å holde avføringen myk, dersom det ikke er tilstrekkelig effekt av fiberinntak fra grovt korn, grønnsaker, frukt, linfrø med mer, kan man forsøke laktulose, eventuelt andre romoppfyllende midler som man kan diskutere med legen.
 • Gå på do når du føler for det - ikke hold igjen.
 • Det er ikke nødvendig å streve maksimalt for å få ut siste rest!
 • Fysisk aktivitet stimulerer også tarmaktiviteten og gjør at avføringen kommer lettere ut.
 • Hvis du har hemoroider som kommer ut av endetarmsåpningen når du har avføring, bør du skyve dem på plass igjen. Det kan være enklest å ligge med bøyde hofter og knær. Ta på deg en gummihanske, smør hemoroiden inn med litt vaselin, og dytt den inn.

LES OGSÅ: Sitter du feil på do?

Medisiner mot hemoroider

Medisiner Stikkpiller og salver mot hemoroider er mye brukt. Noen av dem inneholder glukokortikoider, noen lokalbedøvelse, noen med antibakteriell effekt og noen med sammentrekkende effekt. Medikamentene kan dempe symptomer som kløe og smerte. Medikamenter som inneholder glukokortikoider (kortison), skal kun brukes kortvarig, da de kan gjøre huden tynn (atrofisk) ved lang tids bruk. Noen synes også varmt bad kan være lindrende. Antibakterielle midler har ingen dokumentert effekt mot hemoroider og bør unngås. Salver med parfyme eller lokalbedøvende innholde (xylocain) kan gi lokalallergi. Salver bør generelt brukes med pauser mellom periodene og man bør slutte å bruke de ved økende irritasjon.

LES OGSÅ: Divertikler - utposninger på tykktarmen

Medisiner uten resept:

 • Alcos Anal. Virker ved å "irritere" slimhinnene til å trekke seg sammen og man regner da med at hemoroidene også skal bli mindre. Hindrer også kløe. Uten kortison. Inneholder parfyme. Skal brukes i 4-6 uker for maksimal effekt, og du kan velge mellom salve eller stikkpiller.
 • Xylocain salve. Virker smertestillende.
 • Scheriproct. Inneholder prednisolon og virker betennelsesdempende. Stikkpiller og salve.

Medisiner på resept:

 • Proctosedyl. Inneholder kortison og virker betennelsesdempende. Skal ikke brukes over lang tid.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Brynjulf Barexstein

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Operasjon av hemoroider

Dersom enkle tiltak ikke fungerer, kan det være aktuelt med andre typer behandling, som strikkbehandling, infrarød behandling eller kirurgi. Strikkbehandling er en relativt vanlig behandling for hemoroider innenfor anus og gjøres på sykehus. Denne går ut på at en en gummistrikk bindes rundt hemoroiden ved hjelp av et kamera (endoskop), blodforsyningen til hemoroiden blir da forhindret og hemoroiden faller av. Det er vanligvis ikke veldig smertefullt og tar kort tid å utføre. Man kan få noe blødning og smerter etter behandlingen, en studie viste at nesten 8 av 10 var fri for plager en måned etter behandling. Ved større hemoroider er det en større operasjon som gjøres for å fjerne hele hemoroiden. Etter denne operasjonen vil du trenge en sykemelding på mellom 3-14 dager, og det er viktig at avføringen er myk i denne perioden. Dersom hemoroiden er innenfor anus og for liten for strikkbehandling, kan behandling som injeksjon og infrarød behandling være aktuelt, prinsippet er i grunn det samme, blodforsyningen stanses, hemoroiden faller av. En annen metode er å hindre blodforsyning direkte på arterien (blodåre) som forsyner hemoroiden. Denne metoden krever at man er i narkose. En nyere behandlingsform er å løfte hemoroidene høyere opp, hvor de ikke gir så mye plager. Dette inngrepet gjøres også i narkose.

Dersom man har hemoroider som er utenfor anus, eller dersom andre tiltak, slik som beskrevet ovenfor, ikke har fungert for indre hemoroider, kan kirurgi være et alternativ. Dette inngrepet går ut på å operere bort hemoroidene. Studier viser at de fleste som får hemoroidene fjernet på denne måten er fremdeles kvitt hemoroidene ett år senere. Man kan få noe smerter og blødning etterpå og det er, som ved all kirurgi, en liten risiko for komplikasjoner.

Hemoroider kan også komme og gå. Det kan også i en hemoroide levre seg blod og gi en smertefull kul ved endetarmsåpningen. Behandlingen kan innebære å lage et lite snitt hvor det levrede blodet kommer ut og gir god og rask lindring. Marisker, som er hudfolder rundt anus, kan skjæres bort.

Se alle saker og legesvar om hemoroider

Vanskelig stavemåte...

Hemoroider uttales "hemorider" og burde kanskje bli skrevet slik? Andre vanlige skrivefeil er "hemmorider", "hemorrider" og "hemmorrider". Hemoroider er altså den korrekte skrivemåten.

Opprinnelig skrevet av lege 02.02.2005. Oppdatert 23.06.08 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege. Oppdatert med medisinsk bilde 2015. Saken ble oppdatert i sin helhet av lege Katharina Eimind, 02.12.2016. Kilde: bestpractice.bmj.com, Norsk legemiddelhåndbok

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Leger på vakt
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-