OMGANGSSYKE 2021

Går det omgangssyke nå?

Svaret er ja. Nå er det i gang, ifølge FHI. Noroviruset er svært smittsomt og man forventer at flere blir syke denne sesongen enn i fjor.

SMITTER: Diaré, oppkast, kvalme, hodepine, feber, slepphet og magesmerter kan være symptomer på omgangssyke. Foto: CHAjAMP / Shutterstock / NTB
SMITTER: Diaré, oppkast, kvalme, hodepine, feber, slepphet og magesmerter kan være symptomer på omgangssyke. Foto: CHAjAMP / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er allerede meldt flere utbrudd med norovirus denne høsten, melder FHI på sine nettsider.

Omgangssyke er en tarminfeksjon, og i Norge er det oftest noroviruset som er årsaken når vi blir syke med diaré og oppkast. Høysesong er høst og vinter. Men det finnes også eksempler på at norovirus også kan bryte ut på andre tidspunkter på året.

– Typisk starter utbrudd av norovirus i november, og strekker seg over jul, i de kalde månedene. Tilstanden blir også kalt winter vomiting disease, har tidligere Heidi Lange, seniorrådgiver i avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, Folkehelseinstituttet, fortalt til Lommelegen.

Personer i alle aldersgrupper kan bli rammet av norovirus.

Økning i antall som blir smittet forventes

Det siste året har det vært nedgang i antall meldte tilfeller med norovirus med bare halvparten så mange utbrudd som året før. FHI mener det er på grunn av forsterkede smitteverntiltak i forbindelse med covid-19-pandemien som er årsaken til nedgangen.

Etter at disse smitteverntiltakene nå er avsluttet er det stor sannsynlighet for at flere igjen vil bli smittet vinteren 2021 og 2022.

Smitte

Smitte av norovirus skjer fra person til person via uvaskede hender. Håndvask er derfor viktig for å unngå spredning av viruset.

LES MER: Slik smitter omgangssyken

Symptomer

De vanligste symptomene ved omgangssyke er:

Det er ikke normalt å ha blodig diaré eller blodig oppkast. Oppsøk lege snarlig ved slike symptomer.

Når oppsøke lege?

For de fleste går omgangssyken sin gang og man blir frisk av seg selv etter noen dager uten at man trenger å oppsøke lege. Noen bør imidlertid oppsøke lege.

For voksne:

  • Voksne bør oppsøke lege hvis de ikke klarer å holde væske nede i over 24 timer, hvis de har kastet opp i over to døgn, hvis de kaster opp blod eller har blod i avføring, og også hvis de er veldig dehydrert (uttørket) eller har feber over 40 grader Celsius.
  • Typiske tegn på dehydrering er kraftig og overdreven tørste, en tørr munn, mørk gul (eller nesten brunlig) urin, lite eller ingen urin, utpreget slapphet og svimmelhet.
  • Noen kan også få en rask puls og bli kortpustet hvis de er veldig dehydrerte. Dette er alvorlig og man bør se legen med en gang.

For barn:

  • Hos barn bør man til lege hvis de er slappe, mindre kontaktbare, eller veldig irritable, ser ut som eller uttrykker at de har mye ubehag eller smerte, har blodig diaré, eller virker dehydrerte. Hos barn kan man ofte måle dette ved å se hvor mye de drikker og sammenligne det med hva som kommer ut.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer