ETEC

ETEC (enterotoksinproduserende E. coli) er den vanligste årsaken til turistdiare på reiser til utviklingsland. Årlig er det 4-5 millioner mennsker som rammes av ETEC-diare.

ÅrsakerDiareen skyldes en undergruppe av bakterietypen Escherichia Coli (E. coli). Denne spesielle E. coli-bakterien produserer et giftstoff som irriterer tarmen slik at du kan utvikle diare. Det trengs ganske store mengder med bakterier for å bli syk.

SmittemåterBakterien finnes i avføringen til en smittet person, og dersom den smittede ikke er nøye med å vaske seg på hendene før matlaging, kan bakterien komme over i maten og de som spiser maten få bakterien via den. Inkubasjonstiden, tiden fra du får i deg bakterien til du får symptomer, er kort, bare 12 - 48 timer.

UtbredelseDenne årsaken til diare er utbredt over hele verden, men spesielt på steder med dårlig hygiene, som enkelte land i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Det er den vanligste årsaken til diare som kan føre til dehydrering (uttørring).

SymptomerDet er store forskjeller i symptombildene ved en slik infeksjon. Det kan være alt fra ingen symptomer til milde symptomer, til utvikling av kolera-liknende diare. Det mest vanlige symptomet er løse, vanntynne diareer, mageknip, og sjeldnere feber og blod i avføringen.

ForebyggingDet viktigste er å ha god hånd- og toaletthygiene. Mat som spises bør være ordentlig tilberedt. Stek og kok maten godt og skrell frukt/grønnsaker. Kjøp ferdigprodusert vann, eller kok alt annet vann før bruk. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

BehandlingDen viktigste behandlingen er å erstatte salt- og væsketapet du får ved diare, gjerne med å drikke ferdiglagde sukker- og saltløsninger (oral rehydration solution) som kjøpes på apotek. ETEC-infeksjoner går som regel over av seg selv etter 3-4 dager og behøver sjelden behandles med antibiotika.

Oppdatert 20.02.09 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege