Blod i avføringen er et symptom som forekommer ganske ofte, men kun 1 av 25 oppsøker lege.
Som regel er blod i avføringen ikke farlig. Likevel er det viktig å få det undersøkt, da det kan dreie seg om alvorlig sykdom.
Når skal man gå til lege?
Man skal alltid oppsøke lege ved blod i avføringen. Blod i avføringen er et såkalt «alarmsignal», og noe man skal ta alvorlig.
«Man skal alltid oppsøke lege ved blod i avføringen.»
Det er viktig å finne årsaken til blødningen, så man kan få den korrekte behandlingen. Ofte dreier det seg om godartede tilstander som analfissur, hemoroider eller tarmbetennelse, men i sjeldne tilfeller kan det dreie seg om mer alvorlige tilstander, som for eksempel tarmkreft. Kreft i tykktarm og endetarm skal derfor alltid utelukkes ved blod i avføringen.
Hvis man tidligere har fått en diagnose som kan forklare at man har blod i avføringen, bør man likevel oppsøke lege hvis man opplever nyoppståtte, gjentatte eller kroniske blødninger, så man kan få den riktige diagnose, oppfølging og behandling.
Opplever man akutte, kraftige blødninger eller blodig oppkast skal man oppsøke legevakt eller ringe 113 med en gang.

Hematemese: blodig oppkast
Blod i avføringen er ikke nødvendigvis rødt
Blod i avføringen kan vise seg på forskjellige måter.
Det kan opptre i form av friskt rødlig blod på avføringen. Da stammer det som regel fra nederste del av tykktarmen eller endetarmen, og forekommer ofte på grunn av sprekker i endetarmsåpningen, sprukne blodkar eller hemoroider.
Blod i avføringen kan også vise seg som svartfarget, tjæreaktig avføring. Ofte har denne avføringen en karakteristisk lukt og konsistens. Blodet blir svartfarget fordi blødningen forekommer høyere opp i fordøyelseskanalen, og blodet blir dermed omdannet i tarmmiljøet.
Blod i avføring kan også være usynlig for det blotte øye, og da oppdager man det først ved at legen påviser blod i en rutineprøve av avføringen.

Hva betyr fargen på avføring?
Årsaker til blodig avføring
Hemoroider
Hemoroider den hyppigste årsaken til blod i avføringen. Hemoroider kan forekomme på grunn av langvarig forstoppelse, graviditet, kronisk leversykdom eller langvarig diaré. Ved hemoroider vil blodet være friskt og rødt, og forekomme i forbindelse med avføring.

Hvordan ser hemoroider ut?
Sprekkdannelse i endetarmsåpningen
Sprekkdannelse i endetarmsåpningen, eller analfissur, er en relativt vanlig og tilbakevendende tilstand. Kvinner opplever ofte dette etter en fødsel, men det kan også forekomme på grunn av forstoppelse. Ofte merker man at det kommer en revne i forbindelse med avføring, og det kan være smertefullt å gå på toalettet.
Polypper i tykktarmen
Ofte har man ingen symptomer ved polypper i tarmen, og man finner dem ofte når legen utfører screeningundersøkelse for kreft. Store polypper kan noen ganger føre til forstoppelse og også blø litt.
Kronisk tarmbetennelse
Kronisk tarmbetennelse dekker over tilstander som ulcerøs kolitt og Chrons sykdom. Begge sykdommene forekommer oftest hos yngre mennesker, og veksler typisk mellom aktive og rolige perioder.
Ved ulcerøs kolitt kjennetegnes de aktive periodene av hyppige avføringer med blod, puss og slim i avføringen. Ofte har man påvirket allmenntilstand.
Chrons sykdom kan vise seg på flere forskjellige måter, men ofte har man ublodig diaré, kolikkpregede smerter, kvalme, oppkast og vekttap. Noen ganger har man blod i avføringen.
Kreft i tykktarmen eller endetarmen
I løpet av livet får 5-6% kreft i tykktarmen eller endetarmen, og risikoen øker med alderen. Ofte er tilstanden symptomfri i lang tid.
De vanligste symptomene er nyoppstått forstoppelse, blod og slim i avføringen eller endringer i avføringsmønsteret etter 40-års alderen. Ofte har man magesmerter, følelse av å være oppblåst eller nedsatt allmenntilstand.

Kreft i tykktarm og endetarm
Hva gjør legen?
Legen vil starte med å spørre inn til symptomene. Mange føler kanskje det er grenseoverskridende å snakke med legen om avføring, men for legen er dette helt normalt og rutinepreget. Legen vil kartlegge avføringsmønster, utseende av avføringen, og varighet og hyppighet av blod i avføringen.
Legen vil deretter undersøke magen, samt endetarmen ved hjelp av fingeren. For legen er dette også helt vanlig rutine. Legen kan påvise små mengder blod i en avføringsprøve, og undersøke om blodprosenten er falt ved hjelp av en blodprøve.
Ved blod i avføringen vil legen nesten alltid henvise til en kikkertundersøkelse, en såkalt koloskopi. Noen ganger blir man undersøkt med en skanning. Hvis legen mistenker kreft, kan det være man blir henvist til sykehuset i et såkalt «pakkeforløp», sånn at man unngår unødig ventetid på undersøkelsene.
Kilder:
1) Store medisinske leksikon: Blod i avføringen 2) Sundhed.dk – lægehåndbogen: Blod i avføringen 3) Store medisinske leksikon: tarmblødning