Betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt)

Årsaken til akutt bukspyttkjertelbetennelse er vanligvis gallestener eller kronisk alkoholforbruk. Man kan også få det hvis man har mye fett i blodet eller bruker visse medisiner.

MAGESMERTER: Ved bukspyttkjertelbetennelse er symptomene smerter øverst i magen. Smertene stråler ut til ryggen og til venstre side.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MAGESMERTER: Ved bukspyttkjertelbetennelse er symptomene smerter øverst i magen. Smertene stråler ut til ryggen og til venstre side. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bukspyttkjertelbetennelse heter på det medisinsk fagspråket pankreatitt.

Bukspyttkjertelen lager blant annet bukspytt. Bukspyttet blir tømt ut i tynntarmen når det kommer mat ned i den. Det inneholder enzymer som spalter stoffer i maten vi har spist. Ved pankreatitt får man en plutselig betennelse i bukspyttkjertelen som ofte skyldes aktivering av fordøyingsenzymer laget i kjertelen.

Årsaker til bukspyttbetennelse

Mange som får akutt bukspyttkjertelbetennelse har gallestein, noen har et høyt alkoholforbruk, noen har mye fett i blodet og noen bruker spesielle medisiner.

En virusinfeksjon, gjennomgått operasjon i buken, skade mot magen eller hyperparatyreoidisme (en tilstand med forhøyet parathyroidhormon) er også mulige årsaker til akutt bukspyttkjertelbetennelse.

PLASSERING: Bukspyttkjertelen ligger til venstre i nærheten av magesekken og milten din. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PLASSERING: Bukspyttkjertelen ligger til venstre i nærheten av magesekken og milten din. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

En slik bukspyttkjertelbetennelse kan være en enkeltstående hendelse, eller kan komme igjen og igjen. Selve anfallet kan utløses av alkohol eller fet mat.

Symptomer

Smerter øverst i magen. Smertene stråler ut til ryggen og til venstre side. Mange beskriver det som et smertebelte rundt magen. Kvalme og oppkast er vanlig. Lett feber forekommer.

LES OGSÅ: Grå, blek eller gul avføring kan være tegn på sykdom

NÅR GALLESTEIN ER ÅRSAKEN: Hvis en gallestein blokkerer utførselsgangen til bukspyttkjertelen, kan hele bukspyttkjertelen bli betent. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NÅR GALLESTEIN ER ÅRSAKEN: Hvis en gallestein blokkerer utførselsgangen til bukspyttkjertelen, kan hele bukspyttkjertelen bli betent. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kan det være noe annet?

Fordi akutt bukspyttkjertelbetennelse er en alvorlig sykdom, er det viktig å sette korrekt diagnose raskt. Andre ting som kan ha lignende symptomer er:

Behandling av bukspyttkjertelbetennelse

Kontakt lege. Ved mistanke om akutt bukspyttkjertelbetennelse blir du lagt inn på sykehus. Faste noen dager, sammen med intravenøs væske vil kunne gi bukspyttkjertelen ro slik at infeksjonen går tilbake.

Sykdommen krever overvåkning fordi den noen ganger medfører blodtrykksfall og svikt av indre organer.

Hvis gallestein er årsaken til betennelse i bukspyttkjertelen, vil man trenge en operasjon som fjerner galleblæren og eventuelle blokkeringer i galleganger.

Prognose

De fleste blir helt friske etter behandling. Innen en uke er de fleste på beina igjen. Men det er svært viktig å få rask behandling, for å unngå komplikasjoner som lungeskade og nyresvikt. Slike komplikasjoner kan være livstruende. Gjentatte anfall kan skade bukspyttkjertelen og gi kronisk infeksjon, det er derfor viktig å behandle årsaken til betennelsen.

Kilder: Denne artikkelen ble skrevet 2017 av indremedisiner Nina Bryhn. Revisjon 15.03.2022 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilder ved oppdatering: 1) Aafp.org (mai 2017) 2) Helsebiblioteket: Betennelse i bukspyttkjertelen (mars 2022) 3) Kortere artikkel på Lommelegen om bukspyttkjertelbetennelse, skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger, år 2000.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer