Betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt)

Årsaken til akutt bukspyttkjertelbetennelse er vanligvis gallestener eller kronisk alkoholforbruk. Man kan også få det hvis man har mye fett i blodet eller bruker visse medisiner.

MAGESMERTER: Ved bukspyttkjertelbetennelse er symptomene smerter øverst i magen. Smertene stråler ut til ryggen og til venstre side.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MAGESMERTER: Ved bukspyttkjertelbetennelse er symptomene smerter øverst i magen. Smertene stråler ut til ryggen og til venstre side. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Bukspyttkjertelbetennelse heter på det medisinsk fagspråket pankreatitt.

Bukspyttkjertelen lager blant annet bukspytt. Bukspyttet blir tømt ut i tynntarmen når det kommer mat ned i den. Det inneholder enzymer som spalter stoffer i maten vi har spist. Ved pankreatitt får man en plutselig betennelse i bukspyttkjertelen som ofte skyldes aktivering av fordøyingsenzymer laget i kjertelen.

LES OGSÅ: Hva er gallestein?

PLASSERING: Bukspyttkjertelen ligger til venstre i nærheten av magesekken og milten din. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PLASSERING: Bukspyttkjertelen ligger til venstre i nærheten av magesekken og milten din. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Årsaker til bukspyttbetennelse

Mange som får akutt bukspyttkjertelbetennelse har gallestein, noen har et høyt alkoholforbruk, noen har mye fett i blodet og noen bruker spesielle medisiner. En virusinfeksjon, gjennomgått operasjon i buken, skade mot magen eller hyperparatyreoidisme (en tilstand med forhøyet parathyroidhormon) er også mulige årsaker til akutt bukspyttkjertelbetennelse.

En slik bukspyttkjertelbetennelse kan være en enkeltstående hendelse, eller kan komme igjen og igjen. Selve anfallet kan utløses av alkohol eller fet mat.

Symptomer

Smerter øverst i magen. Smertene stråler ut til ryggen og til venstre side. Mange beskriver det som et smertebelte rundt magen. Kvalme og oppkast er vanlig. Lett feber forekommer.

LES OGSÅ: Grå, blek eller gul avføring kan være tegn på sykdom

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

NÅR GALLESTEIN ER ÅRSAKEN: Hvis en gallestein blokkerer utførselsgangen til bukspyttkjertelen, kan hele bukspyttkjertelen bli betent. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NÅR GALLESTEIN ER ÅRSAKEN: Hvis en gallestein blokkerer utførselsgangen til bukspyttkjertelen, kan hele bukspyttkjertelen bli betent. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Differensialdiagnoser

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Fordi akutt bukspyttkjertelbetennelse er en alvorlig sykdom, er det viktig å sette korrekt diagnose raskt. Andre ting som kan ha lignende symptomer som pankreatitt er:

Behandling av bukspyttkjertelbetennelse

Kontakt lege. Ved mistanke om akutt bukspyttkjertelbetennelse blir du lagt inn på sykehus. Sykdommen krever overvåkning fordi den noen ganger medfører blodtrykksfall og svikt av indre organer. Det er viktig at man skiller mellom en alvorlig eller mindre alvorlig betennelse da alvorlig bukspyttkjertelbetennelse har en dødelighet på opp til 30%.

Denne artikkelen er oppdatert i sin helhet og utbygd i 2017 av indremedisiner Nina Bryhn. Kilder ved oppdatering: Aafp.org (mai 2017) Opprinnelig ble artikkelen skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger, år 2000.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-