Behandling av hemoroider

Hemoroider kan behandles på flere måter, og avhenger av hva slags type hemoroide man har.

HEMOROIDER: Hemoroider er forstørrede blodårer nær endetarmsåpningen. Behandlingen avhenger av hva slags hemoroider man har. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HEMOROIDER: Hemoroider er forstørrede blodårer nær endetarmsåpningen. Behandlingen avhenger av hva slags hemoroider man har. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En hemoroide er en forstørret blodåre (vene) nær endetarmsåpningen, som kan kjennes ut som en liten bløt kul.

Hemoroider deles inn i fire grader.

  • Grad 1 er hemoroider som ikke synes. Det eneste symptomet er blødning ved avføring. Legen kan påvise hemoroider ved hjelp av undersøkelse med anoskop/rektoskop.
  • Grad 2 blir synlige utenfor anus når du presser, men glir tilbake av seg selv.
  • Grad 3 er utenfor anus konstant, men kan skyves inn.
  • Grad 4 er utenfor anus og lar seg ikke skyve på plass (sjelden tilstand)

Ved grad en til to er blødning det vanligste symptomet. Slimutskillelse, smerter, kløe, irritasjon og hygieneproblemer er de hyppigste symptomer ved grad tre til fire. Ved hemoroider grad fire kan man også oppleve lekkasjeproblem, har Lommelegen skrevet om tidligere.

image: Hvordan ser hemoroider ut?

Hvordan ser hemoroider ut?

Behandling

Ole Helmer Sjo, overlege ved gastrokirurgisk avdeling på Ullevål sykehus, forteller at behandlingen av hemoroider an på hvor store de er, og om de ligger på innsida eller utsida av kroppen.

- Det aller viktigste er å forebygge. Dette kan gjøres ved å unngå å sitte lenge på do og trykke og sørge for at man har en myk avføring. Da bør man spise fiberrikmat, svisker og innta rikelig med drikke eller avføringsmidler. Fysisk aktivitet og trening av lukkemuskelen kan også hjelpe, sier han.

Han får støtte fra Helsebiblioteket. De forklarer at fiberrik kosthold gjør at avføringen får større volum, slik at man ikke trenger å presse så hardt når man er på do.

HEMOROIDER: Bilder viser at hemoroider kan være både innenfor og utenfor endetarmsåpningen Foto: NTB Scanpix
HEMOROIDER: Bilder viser at hemoroider kan være både innenfor og utenfor endetarmsåpningen Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Du bør heller ikke utsette toalettbesøk. Holder du deg for lenge, kan avføringen bli hardere. Mange opplever varme bad som lindrende mot kløe og smerter.

image: Hvordan bli kvitt hemoroider?

Hvordan bli kvitt hemoroider?

Medikamenter og gummistrikk

Må hemoroidene behandles, er det vanlig å starte med salver eller stikkpiller som inneholder smertestillende og kortison som senker betennelsen.

- Hvis dette ikke hjelper kan man få satt på en gummistrikk på hemoroiden(e). Gummistrikken stanser blodtilførselen til hemoroiden, og i løpet av ei uke vil den skrumpe sammen og falle av. Dette kan være ubehagelig, og dirkete smertefullt dersom strikkene settes på for lavt ned mot overgangen fra slimhinne tilhud, forklarer Sjo.

Gummistrikken blir satt på poliklinisk av en kirurg, og brukes bare dersom man er plaget av hemoroider klassifisert som grad en eller to.

image: Hva er normal avføring?

Hva er normal avføring?

Injeksjoner

Ifølge helsebiblioteket kan injeksjoner med legemidler i hemoroidene (sklerosering) få dem til å skrumpe og falle av. Dette brukes mest på små hemoroider, og er en skånsom behandling.

Infrarødt lys

Infrarød fotokoagulasjon er også en mulighet dersom man har små hemoroider. Her brukes et infrarødt lys til å koagulere blodet i hemoroidene slik at de skrumper sammen. Denne behandlingen må utføres flere ganger.

Kirurgi

Dersom dette ikke bedrer situasjonen og man har store utvendige hemoroider, er kirurgi et alternativ. Ifølge gastrokirurgen kalles den tradisjonelle behandlingen Milligan, og innebærer at man skjærer av hemoroiden med kniv. Såret blir helt eller delvis sydd igjen etterpå, eller lagt åpent for å gro av seg selv.

- Etter operasjonen har pasientene ofte mye smerter, og det tar vanligvis ca. en til to uker før man blir helt bra igjen. Pasientene får smertestillende, men bør sørge for at de ikke har hard avføring, sier han.

image: Kul ved endetarmsåpningen - hva kan være årsaken?

Kul ved endetarmsåpningen - hva kan være årsaken?

Komplikasjoner ved en slik operasjon er blødning. Sjo forteller at enkelte pasienter kan blø så mye at de må legges inn på nytt for å stanse blødningen.

- Infeksjoner kan oppstå, men det er sjelden. Fjerner man mange hemoroider på engang uten å etterlate nok frisk slimhinne, kan man få en innsnevret analåpning.

Hemoridal arterie lingering (HAL)

Hemorroidal arterie lingering (HAL) er et annet behandlingsalternativ, som er mer skånsomt enn kirurgi. Gastrokirurgen forklarer at HAL minner litt om gummistrikk-metoden, hvor man gjennom en ultralyd-liknende maskin lokaliserer de blodårene som forsyner hemoroiden. Det knytes en knute rundt disse blodårene, som gjør at hemoroidene skrumper sammen og blir borte innen en til to uker.

- Ikke alle blir bra etter denne operasjonen, og den krever spesialutstyr som ikke alle helseforetak har. Vi utfører ikke denne metoden på Ullevål, sier Sjo.

Trombosert hemoroide

Dersom man har en hemoroide med en blodpropp inni finnes det enda et alternativ.

- Disse pasientene har ofte sterke smerter. Da kan vi åpne hemoroiden og ta ut det koagulerte blodet. Dette gjør at mange blir mye bedre ganske fort, sier kirurgen

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-