Anus har en funksjon som er sammensatt, i spennet fra «tømmestasjon» for avføringen vår, til at området er en erogen sone. Kløe i dette området betegnes ofte som endetarmskløe eller analkløe.
På det medisinske fagspråket kalles analkløe for Pruritus ani. Egentlig er det huden ved og rundt åpningen som klør, derfor er uttrykket perianal kløe mer presis.
Et vanlig problem
Endetarmskløe er et vanlig problem, og rammer opp mot 5% av befolkningen, og ofte i alderen mellom 30-60 år. Kløen her er ofte intens, og mange har kroniske plager.
LES OGSÅ: Kløe i huden - hva kan årsaken være?
Gravide
Cirka 30% av gravide får hemoroider i siste del av svangerskapet eller ved fødselstidspunkt, og kan derfor oppleve kløe.
LES MER: Vanlige plager hos gravide

Hemoroider - en svært vanlig plage
Kløe i endetarmen - et symptom
Analkløe betraktes mer som et symptom enn en sykdom, oftest oppstår kløe på grunn av irritasjon rundt analåpningen, hvor huden er ganske ømfintlig. Når huden her blir betent, snakker vi om perianalt eksem, som er den vanligste tilstanden.
En hudlege vil være opptatt av å finne en identifiserbar årsak eller vurdere annen sykdom. Svært mange sykdommer har kløe ved endetarmen som symptom. Allikevel er ofte årsaken ukjent.
Mulige årsaker til analkløe
- Hudsykdommer som eksem, psoriasis, neurodermatitt, seboreisk eksem, intertrigo, tinea, lichen sclerosus, lichen planus, kontakteksem.
- Sopp (Candida)
- Stress
- Hemoroider
- Inkontinens
- Analfissurer (sprekkdannelser rundt endetarmen)
- Analfistel
- Diabetes
- Tarmsykdommer som leder til hyppig og løs avføring (Chrons sykdom kan gi kløe og væsking rundt endetarmsåpningen)
- Manglende hygiene
- Overdrevet hygiene
- Kjønnssykdommer
- Barnemark (hyppig årsak hos barn)
- Andre parasitter som bendelorm eller spolorm
- Analkreft
- Paget´s sykdom
Når bør du oppsøke lege?
En kløe ved analområdet er vanlig i kortere perioder, da huden er sårbar her. Imidlertid hvis kløen blir vedvarende og forstyrrende, bør man oppsøke lege.Behandling av analkløe avhenger av årsak. – Når en pasient merker blod på toalettpapiret eller i avføringen, må lege kontaktes. Dette fordi Ikke glem at lavtsittende analkreft kan forårsake utflod og analkløe.
Analkreft er en sjelden tilstand som lett forveksles med hemoroider, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening.

Kul ved endetarmsåpningen - hva kan være årsaken?
Hyppigst vil legen med det blotte øyet kunne se at det dreier seg om et perianalt eksem, og behandle deretter. Hvis legen er i tvil, vil hen henvise til hudlege. Ved mistanke om at analkløen skyldes allergi, vil hudlegen utføre en epikutan test, som identifiserer om det er noen stoffer du reagerer på.
Legen kan også henvise deg til rektoskopi/koloskopi for å avdekke om det er hemoroider, fissurer eller andre tarmsykdommer som fører til kløe rundt endetarmen.
LES OGSÅ: Blod på toalettpapiret eller i avføringen
Eksem er vanligst
Mye gnissing med toalettpapir og såpebruk kan fjerne fettlaget på huden, slik at huden blir mer utsatt for irritasjon og kløe. Kløen er selvforsterkende, jo mer man klør seg, desto mer klør man. Dette kalles kløesirkelen. Stress gir ofte kløe til lokaliserte hudområder, der endetarmsåpningen er vanlig sted. Slik stresskløe kommer gjerne om kvelden og om natten, da fokuset på gjøremål er mindre.

Forstoppelse - hva kan årsaken være?
Tarmsykdommer kan gi analkløe
Betennelsestilstander i tarmen, som for eksempel Crohns sykdom og ulcerøs colitt, kan tarmsykdommer gi kløe i endetarmsåpningen.
Dette skjer hvis betennelsen omfatter nedre del av endetarmen og slimhinnen i øvre del av analkanalen, da det kan lekke betennelsesvæske til huden i nedre del av analkanalen og til huden omkring anus. Huden blir irritert av at det stadig er fuktig, og det kan føre til eksem eller sopputslett i huden omkring endetarmsåpningen.
Samtidig er det viktig å være klar over at de fleste med tarmsykdom ikke har kløe i endetarmsåpningen.
Analkløe kan også forekomme ved diarésykdommer, særlig hvis man er for iherdig med rengjøring.
Samtidig er det viktig å være klar over at de fleste med tarmsykdom ikke har kløe i endetarmsåpningen.
Sopp i endetarmen
Gjærsopp (candida) er en relativt vanlig årsak til kløe. For å finne ut om kløen skyldes infeksjoner, kan fastlegen ta sopp- og bakteriedyrkning.
Soppen trives godt der det er tett, fuktig og varmt. De fleste av oss sitter mange timer om dagen, og derfor blir huden innestengt. Selve soppen behandles med spesielle soppdempende salver og i blant i kombinasjon med inflammasjonsdempende midler.

Hvordan behandles endetarmskløe?
Behandlingen avhenger av årsak. Eksem er vanligste årsak og behandles med svake kortisonpreparater, eventuelt kortisonfrie eksemsalver, som eksempelvis pimecrolimus. Deretter forebyggende behandling med endrede toalettrutiner og bruk av for eksempel sinksalver.
Utover dette må behandlingen ta utgangspunkt i årsak, hvis denne er mulig å påvise.
Gode råd
- Vask underlivet med vann og hudolje. Slike badeoljer kjøper du gjerne på apoteket. Unngå såpe, siden tilstanden ofte blir verre av det.
- Svette, fuktighet og utflod fra skjeden kan være årsaken til kløe hos noen.
- Bruk luftig og lett undertøy. Bomull puster, mens syntetiske stoffer lett skaper et klamt miljø.
- Unngå for stramme klær, spesielt om kvelden.
- Hvis du har tørr hud rundt endetarmsåpningen kan du bruke vaselin for å holde det mykt. Dette kan ha en lindrende effekt og dempe kløen. Legg gjerne på et nytt tynt lag etter hvert toalettbesøk.
- Unngå bruk av våtsavietter, spesielt hos barn.
- Prøv sinksalve rundt endetarmen hvis du har mye fuktighet i endetarmsområdet.
- Hvis man er sår og kronisk irritert i området, kan man bruke reseptfri kortisonsalve, som demper kløe og irritasjon i huden. Aktuelle preparater er Hydrokortison, Mildison, Proctosedyl, Xyloproct og Scheriproct. Xyloproct inneholder også et lokalbedøvende middel. Disse kan brukes i korte perioder.
- Hvis du har hard og treg avføring, i tillegg til analkløe, er det lurt å drikke rikelig med væske og få i deg nok fiber. Dette gjør at avføringen ikke blir for hard.
- Det aller viktigste er å forsøke å ikke klø. Kloring vil gjøre tilstanden verre.
LES OGSÅ: Polypper i tarmen
Revisjoner
Revisjon av Jan-Øivind Holm, hudlege 19.05.2021.