Tungpust og aktivitet

Spørsmål

Hei! Jeg er under utredning for lupus/systemisk sklerose. Det siste halve året har jeg blitt mer og mer tungpustet. Kjennes ut som jeg puster gjennom et filter hvor det ikke kommer nok luft gjennom. Når det står på som verst (anfallsvis forverring, kan vare alt fra noen timer til flere dager) er jeg også svimmel og kjennes noen ganger som om jeg vil besvime. Har aldri besvimt. Blir aldri redd, blir heller mer apatisk når det står på Bruker alt av krefter på å puste. Var på sykehus i forbindelse med magesmerter og fortalte samtidig om tungpustheten. De siste ukene har det økt på. Overlegen hadde null tro på at tungpustheten kunne skyldes sykdom i hjerte/lunge. Men rekvirerte likevel en gangtest. Jeg var svimmel og tungpustet før jeg startet, og etter et par minutter gåing falt sat til 85. Det kjentes ut som jeg ville besvime, men jeg fortsatte å gå, men i saktere tempo. Etterhvert økte sat igjen, til 94-95 osv. Avbrøt testen etter ca 4 min pga uvelhet/tungpust/slitenhet. Legen ville ha ny test med ekg koblet til. Da gikk sat ned til 91 som laveste prosent. Ingen funn på ekg. Legen sa han ikke stolte på utstyret og ville ikke utrede lunge/hjerte noe videre. Jeg tok en spirometri i juni og nå i november, begge viser nedsatt kapasitet. Den siste på 84% av forventer resultat for min alder. 1) Kan tungpustheten være pulmonal hypertensjon? Kan det komme i «anfall» periodevis i starten? 2) Høres det ut som en ok gangtest for en 30-åring? Hvordan bør sat være? Kan utstyret fuske to ganger? 3) Burde spirometri som er under normale samt symptomer på tungpust, føre til mer utredning enn en gangtest? 4) Jeg har påvist supraventrikulær takykardi .Hvis det skulle vise seg å være pulmonal hypertensjon, vil det være en uheldig kombinasjon? Har pulstopper opp i 220, men kardiologen sa i april at dette ikke var noe problem for et friskt hjerte. Det ble ikke tatt ultralyd og dette var før tungpustheten startet. 5) Jeg føler tungpustheten blir verre . Hvor fort bør dette sjekkes ut?

Kvinne 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! 

Du er under utredning for Lupus/systemisk sklerose. Du har det siste året blitt mer og mer tungpusthet. Du har en følelse av å ikke få nok luft ( Dyspne). Du  blir av og til svimmel og holder på å besvime. Du hadde lav metning ved gangtest på 85 prosent. 

1. Tungpusthet kan være pulmonal hypertensjon, men det behøver ikke å være det. Den enkleste måten å få svar på dette er å gjøre en hjerte-ekko undersøkelse. Dette er en forholdsvis enkel og rask undersøkelse, som er ikke-invasiv. For å utrede pulmonal hypertensjon kan man også gjøre en høyre-kateterisering, der man måler trykket i det lille kretsløpet (lungekretsløpet). Dette er en såkalt invasiv undersøkelse. Du har en nedsatt spirometri. Det er ikke iorden å ha en lav metning av oksygen og du bør utredes både lungefunksjonsmessig og med en hjerteundersøkelse. Supraventrikulær arrytmi kan være ulike former for arrytmier. Ved pulmonal hypertensjon kan man få en utvidelse av høyre forkammer, som kan gi arrytmi. Det er forsåvidt rett at 220 i en pulstopp ikke er et problem for et "friskt hjerte", om det ikke er slikt at det er underliggende sykdom i hjertet som utløser denne arrytmien. Du er ung og har symptomer, som du bør utredes videre for. Du føler at tungpustenheten blir verre og du har objektive funn. Du bør derfor utredes innen 1-2 måneder for dette. Landsforeningen for Lunge og Hjertesyke gjør både lunge og hjerteutredninger på Gardermoen, og er en del av fritt behandlingsordning for hjerteutredning. Du kan også bli fullt utredet for lungesykdommer ved Sykehuset Gardermoen. Du kan se på hjemmesidene til LHL.no i forhold til dette. 

Har du spørsmål om HJERTE- OG KARSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Pris fra 199,-