Lungeinfeksjon og unormale blodverdier

Spørsmål

Forhistorikk, 99; 6 mndr.ubehandlet Clam.Psitt.Frisk etter medisinering m.Doxycyklin, varige fibrotiske skader på lunger. frisk ca.6 -12 år..2017 lett blødning m.blodklotter nesen, ingen andre symptomer fra nese eller bihuler. Uvelfølelse tiltar kraftig i Des.2017 nattesvett, tisser mye, febril, 4-5 dager forbigående smerte venstre skulder nakke, bakhode. Kvalmende smerte, panodil uten effekt. CT Scann lunger viser mattglass infiltr. som ved tidl. lungebetennelse. Clam. Psitt. IGG + IGA Blodprøver rotes bort. Ingen konklusjon, journalføres som negativ. 2017 Trykk over hele brystet tung pust. Kan ikke gå til postkassen, eller ut på kjøkken uten tungpust. Fryktelig trett. Høy puls. 11 Jan. 2018; B.T, 1 Døgn, Diastolsk, 21% mellom 70-80. 54% mellom 80-90, 16% mellom 90-100, 4% mellom 100-110. Systolisk fint, kun7% mellom 130-140, 0g 6% mellom 140-160., pulsen raser av sted.(B.T.Målt v.Apotek i Des.135/106) Måling blod oksygen, ca 90 synkende ved aktivitet. Til ca 77, da må jeg vente til kroppen tar seg inn. Blodprøver tatt 02.Feb.2018, ca 1 1/2 mnd. etter allmenn- symptomer; S-Triponin 0,04. Urinsyre 447, kalsium 2,66. Kalium 5,2. B Leucocytter 12,2 (fra 10,2 i Jan.18) B Hematokritt 51, B Hemoglobin 16,3. (Jan. 2017, Over referanseverdi.) Da jeg Google på blodverdiene kom Polycytemia Vera opp, jeg opplever sympt. som kan tolkes som diffuse, belastende i hverdagen, også plaget av kløe. Triponin ble målt 1 1/2 måned etter akutt bryst plage, kan det ha vert en høyere verdi i Des.? Blir det feil å utrede nærmere for Polycytemia? Når bær i tilfelle dette gjøres? Kolesterolet var 7,1 i 2017, nå 7,8. Kvinne 57 år, 51 cm. 64 kilo. For noen uker siden ba jeg fastlegen om Doxycyklin fordi jeg mistenkte selv en oppblussing av betennelse i lungene. Hele perioden mye hoste, mye slim/væske særlig om morgen, tungt å få opp. Doxycyclinkur positiv. Feber på retur. Jeg antar at det har vert, er, flere ting her. Hvor mye stigning i Hemogl. Hemat. og B-Erytr. før utredning?

Kvinne 57
Svar

Hei,


Her er det mye å tenke på, og jeg skal prøve å formulere et svar som kan hjelpe deg videre. Når jeg leser dette du beskriver, så er det første jeg lurer på hvordan de satte diagnosen psittakose i 1999, og hvordan du fikk dette? Hadde/har du fugler? Hadde du vært ute og reist i land hvor dette er vanlig? Jeg lurer også på det du sier med "varige fibrotiske skader." Ble dette bekreftet via en biopsi eller et CT? Har du vært fulgt av en lungelege? Det høres ut for meg som at det er fibrosen i lungene dine som er ditt største problem. Du har derfor muligens det vi kan kalle en reaktiv polycytemia, dvs at fordi du får for lite oksygen fra lungene dine, så reagerer kroppen med å lage flere blodceller for å kunne gi deg mer oksygen. Dette er ikke egentlig polycytemia vera som du har lest om og som er en spesifik sykdom, men bare polycytemia. Det betyr "mange celler" og i ditt tilfelle er det altså antageligvis en reaksjon på din underliggende lungesykdom. 

Hvis du ikke har sett en lungelege, ville jeg absolutt anbefale det, og kanskje også en kardiolog for å evaluere om hjertet ditt har tatt noen skade av lungesykdommen. I noen tilfeller kan fibrotisk lungesykdom behandles hvis man finner den fort nok og den underliggende grunnen lar seg behandle. 

Jeg er ikke sikker på om neseblødningene dine er relevante, men det finnes også revmatologiske sykdommer som kan gi både lunge og nese/bihule problemer. Dette er noe en lungelege vil kjenne til og kunne finne ut av. 

Jeg er ikke helt sikker på hvorfor blodtrykket ditt ble målt så nøyaktig, men det ser ikke verst ut selv om det diastoliske er litt høyt ca 20% av tiden. 

Det er umulig for meg å vite om troponin verdien din var høyere i desember. 


Jeg ville ta med dette svaret til fastlegen din. Han eller hun har adgang til det som har blitt gjort tidligere og kan derfor fortelle deg om hva slags fibrotisk lungesykdom du eventuelt har, om det finnes behandling, om du trenger videre utredning med CT/biopsi og evt andre tiltak. De kan også vurdere om du trenger surstoff behandling daglig hvis oksygenmetningen din faller mye og du har reaktiv polycytemi grunnet kronisk lavt oksygennivå. I tillegg kan de evt hjelpe deg med henvisning til en spesialist hvis de mener at du ikke har hatt en grundig nok utredning før. 


Lykke til, og skriv gjerne tilbake og oppdater oss eller still flere spørsmål hvis du lurer på noe mer. 


Mvh,


Nina Bryhn, MD