Trykk i brystet

Spørsmål

Jeg har de siste dagene kjent et trykk i brystet/lungene som kjennes ut som det er noe som presser utover som vann eller luft eller noe, og noen ganger må jeg puste tungt/trekke pusten pga dette. Det gjør ikke vondt, men det presser og noen ganger mere enn andre, og noen ganger ikke i det hele tatt. Jeg husker jeg hadde det sånn for noen måneder siden, da var jeg også forkjølet så var redd for at det kunne være lungebetennelse, men gjorde ikke noe med det, og det gikk over.

Jeg har gått på yasmin p-piller i kanskje 3 år, og hørte idag om en venninne som har fått blodpropp og oppdaget det først ved trykk i brystet og det var først da jeg ble nervøs for mitt /trykk/. Hun gikk også på yasmin.

Jeg er ellers i normal god form, 23 år, trener sjelden, godt kosthold , 60 kg.

Bør jeg sjekke ut dette hos legen eller holder det kanskje at jeg ringer og får byttet p-piller?

Jeg vet ikke om noe blodpropp i slekta. Relevante sykdommer/medisiner: yasmin p-piller. Tar sobril når jeg skal fly. Har tidligere slitt med mageplager som de trodde var dubin johnson syndrom, men har ikke hatt det på 1 år.

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du er altså en frisk ung kvinne på 23 år, som nå i noen dager har kjent på et slags trykk i brystet. Du har også kjent tilsvarende for noen måneder siden, og da gikk det over av seg selv.
Nå er du litt redd for om det du kjenner, kan være tegn på blodpropp.

Da tenker jeg at det er blodpropp i lungene du er bekymret for.
Symptomer på blodpropp i lungene er følgende:
(Fra www.pasienthandboka.no)
"Plutselige, skarpe brystsmerter som starter eller forverres ved dyp innpusting eller ved hoste, ofte ledsaget av kortpusthet.
Plutselig uforklarlig kortpusthet, eventuelt uten smerter
Hoste som kan føre til at du hoster opp blodflekkete oppspytt
Hurtig puls
Angst og betydelig svette
Små lungeembolier trenger ikke gi symptomer i det hele tatt, eller de kan arte seg som sting, hoste eller moderat tungpust. Større propper gir kraftigere tungpust eller åndenød, hoste og brystsmerter som øker ved pusting."

Jeg synes ikke at det du beskriver gir noen mistanke om blodpropp i lungene, men samtidig kan jeg jo ikke gi deg noen 100% bekreftelse på noe som helst, her via internett uten å undersøke deg.

Ditt spørsmål er om du bør få dette sjekket hos legen, eller om du skal ringe å få byttet p-piller.

Du skal ihvertfall IKKE velge alternativ 2 å ringe å bytte p-piller, for det er jo på ingen måte sikkert om dette er en blodpropp eller om det er relatert til dine p-piller.
Jeg synes du skal få en sjekk hos legen, mest fordi at da vil du slippe å lure mere på hva dette skyldes.

Personlig regner jeg med at det mest sannsynlige er at du bare har blitt litt for observant på din pusting, og jo mer du legger merke til pusten din, jo mer overfokusert blir du på det, og hvis man kommer inn i en slik ond sirkel, så kan må få nettopp slike "symptomer" / opplevelser som du beskriver.
Mao. at det er fullt mulig at du er 100% frisk, og at dette kan være psykologiske fenomener. Er det det, så forsvinner det vanligvis ganske så effektivt, når du har fått det bekreftet fra legen din.
Legg imidlertid merke til at jeg ikke påstår at dette er forklaringen, men jeg mener at det er den mest sannsynlige forklaringen, og så vil legeundersøkelsen du nå skal til, avkrefte eller bekrefte denne teorien.

Håper du har nytte av svaret, ha det bra !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-