Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slag mot ribbeina

Spørsmål

Kom i basketak med annen person nyttårsaften og fikk spark i brystet. Var først litt øm, men har nå konstante smerter som blir værre når jeg går. Smerter ved hosting og nysing. Smertene lokalisert rundt brystvorte og inn mot midten av brystet. Er dette brist eller brudd på ribbein og hva bør jeg gjøre? Mann, 28 år

Svar

Hei!

Det høres ut som om du har fått en brist eller brudd i et ribbein. Dette går over av seg selv og trenger ingen behandling. Røntgen er sjelden nødvendig, og man kan heller ikke se en brist på vanlig røntgenbilder.

Ribbeinsbrudd eller -brist blir ofte vondere i løpet av første uken, for så å bli gradvis bedre i ukene som kommer. De fleste er fine etter en måneds tid, men for noen tar det lengre tid.

Det viktigste er nå at du tar smertestillende tabletter, for eksempel paracet 500 mg 2 tab 3 ganger om dagen i syv til ti dager. Når man har smerter i ribbeina puster man mer overflatisk, og lungene blir dårligere ventilert, og det kan da samle seg bakterier som lager lungebetennelse. Det er derfor viktig at smerten blir mindre, slik at man puster normalt.

Hvis smertene blir for store bør du få en lege til å kikke på skaden. Men som sagt er behandlingen å la dette gro av seg selv.

Lykke til!