Hoste og irriterte slimhinner etter lungebetennelse

Spørsmål

Hei! Ca 1.august begynte jeg og føle meg syk, hostet masse, og de neste dagene steg feberen og ble liggende rundt 39,5. Hostet opp endel mørkgrønt seigt slim, også litt blodtilblandet. Hodepine, vondt i ryggen og følte meg veldig medtatt. Gikk til fastlege etter 5 dager, og hadde da CRP på 155, konstatert pneumoni, og jeg startet med Appocillin 1g i 10 dager. Etter AB-kuren var jeg kvitt feberen og verste sykdomsfølelsen, men følte meg fortsatt ikke frisk og hostet masse. CRP hadde da sunket til 20. Etter 4 uker siden sykdomsdebut gikk jeg igjen til lege, pga fortsatt mye hoste. Tok røntgen thorax som viste noen fortetninger på høyre lunge. Ble anbefalt ny kontroll etter 3 uker, og den tok jeg denne uken. Siste røntgenkontroll viste fortsatt fortetninger, men det så ut som de hadde minket noe. Radiolog anbefalte derfor CT-kontroll som skal tas ca 8 uker etter behandlingsslutt, dvs midt i oktober. Jeg er i full jobb og føler meg frisk i kroppen, CRP er nå under 5. Men luftveiene er så irriterte,har litt sår hals, og hoster masse, får opp endel slim, noen ganger er det også grønne klumper som kommer opp. Jeg begynner altså å bli litt bekymret for hvorfor jeg ikke blir frisk, og jeg er redd disse fortetningene man ser på røntgen er noe farlig ! Nå er det 7 uker siden jeg begynte å bli syk. Lurer egentlig på om det er normalt at en pneumoni sitter i så lenge, og om du tror hosten og fortetningene har en så «uskyldig» årsak. Er så nervøs for den CT-en!

Kvinne 35
Svar

Hei


Det er ikke uvanlig å oppleve såre slimhinner og hoste med tidvis slim i flere uker og av og til noen få måneder etter luftveisinfeksjoner, spesielt en nedre luftveisinfeksjon som du har hatt. Med feber, relativt høy CRP og fortetning på røntgen hadde du nok en ganske kraftig infeksjon. Fortetninger sett på røntgen kan også sees i mange uker etter infeksjonen, og også etter at man har blitt og føler seg frisk. Det at røntgen andre gang viste tilbakegang er utelukkende positivt. Dersom du tidvis får opp grønne klumper kan det være nyttig å forsøke noe slimløsende slik at det slimet som produseres og måtte være igjen etter infeksjonen får kommer opp. Det du beskriver er et typisk forløp ved en lungebetennelse. Forsøk å ikke bekymre deg for CT-en. Denne tas for å være helt sikker på at fortetningen som etter all sannsynlighet skyldes lungebetennelsen har gått helt tilbake. Det at du er ung, frisk, ikke-røykende og i god fysisk form vanligvis taler for at dette ikke har rot i noe alvorlig.


Håper dette var nyttig for deg. Fortsatt god bedring.