Mykoplasma lungebetennelse

Mykoplasmalungebetennelse er vanligst blant barn og ungdom. Det er ikke en farlig infeksjon, men mange er plaget av tørrhoste i lang tid etter at selve infeksjonen er borte.

Mykoplasmalungebetennelse: Mange får langvarig tørrhoste. Foto: NTB Scanpix
Mykoplasmalungebetennelse: Mange får langvarig tørrhoste. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mykoplasma lungebetennelse gir andre symptomer og krever annen behandling enn «vanlig» lungebetennelse. Lungebetennelsen er forårsaket av bakterien Mycoplasma pneumoniae.

Mykoplasmabakterien skiller seg fra de vanlige bakteriene fordi den mangler cellevegg, og derfor mangler også penicillinets angrepspunkt. Det er ikke en farlig infeksjon, og ofte går den over av seg selv.

– Mykoplasma smitter ved dråpesmitte, og er derfor hyppigst i tette miljøer. Bakterien forekommer ofte i familier og i barnehager hvor kontakten mellom individer er tett, og mulighet for smitte kan derfor bli stor. Infeksjonen gir ikke varig immunitet, sier Olav Kåre Refvem, spesialist i lungesykdommer og indremedisin, og ekspert hos LHL.

Mykoplasma rammer personer i alle aldre, men er hyppigst hos barn og ungdom (sjelden blant spebarn).

LES OGSÅ: KOLS - Kronisk obstruktiv lungesykdom

Spesialist i lungesykdommer og indremedisin: Olav Kåre Refvem Foto: Privat
Spesialist i lungesykdommer og indremedisin: Olav Kåre Refvem Foto: Privat Vis mer

Vanlige symptomer på mykoplasma lungebetennelse

Dette er lungebetennelse. Allmennlege Brynjulf Barexstein og lungelege Christian Gartmann forklarer. Video: Lommelegen Vis mer

Mykoplasmalungebetennelse gir ofte milde symptomer

Tilstanden kan forløpe med ganske milde symptomer, og den utvikler seg over flere dager. Mange får tørrhoste som kan vare i flere uker.

– Mykoplasma gir lungebetennelse i omkring 10 prosent av tilfellene. I de fleste tilfeller er det ikke mulig å stille diagnosen klinisk – man må ta blodprøve og sende til nærmere undersøkelse på antistoffer, forklarer Refvem.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Vanlige antistoffer utvikler seg først etter 1-2 ukers sykdom, men det finnes mulighet for tidligere diagnostikk med nukleinsyreamplifiseringstester (PCR) i luftveissekret eller halsprøve.

– Lengden på tilstanden varierer, ikke sjelden kan man være syk i opptil tre-fire uker dersom man ikke får behandling.

Langvarig, kronisk hoste

Atypisk lungebetennelse

Mykoplasmaungebetennelse er årsak til atypisk lungebetennelse, ikke andre typer bakterier. Det kan ofte forveksles med klamydialungebetennelse.

– Det er ikke lett å skille mellom de to formene, da de har mange av de samme symptomene. Behandlingsopplegget er også ganske likt. I praktisk diagnostikk brukes blodtester for å skille sikkert mellom dem, sier Refvem.

Avdelingsdirektør ved FHI: Didrik F. Vestrheim Foto: Privat
Avdelingsdirektør ved FHI: Didrik F. Vestrheim Foto: Privat Vis mer

Forekomsten av mykoplasma-bakterien varierer fra sesong til sesong. Hvert fjerde til sjette år kan det være særlig høy forekomst.

– I Norge var det høy forekomst av Mycoplasma pneumoniae i sesongen 2011/2012. Forekomsten har vært stabil de to siste sesongene, sier Didrik F. Vestrheim, avdelingsdirektør ved avdeling for luftbårne og vaksineforebyggende infeksjoner, ved Folkehelseinstituttet.

Revisjon 11.12.2018 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.
Skrevet
19.05. 2016 av Ida Bergersen, journalist

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-